Nipistä yrttiä välillä

Yrttien kasvattamisen on moni kotipuutarhuri todennut mukavaksi harrastukseksi. Yrtit, kuten muutkin kasvit vaativat kuitenkin kasvattajaltaan hoitoa, jotta arvokkaat aromit pysyvät tallessa.

yrtit
Inkeri Halson vinkki: Kasvata yrttejä amppeleihin ja vie niitä tuliaisiksi tuttaville kesäisiin illanistujaisiin
Yrttiviljelijä Inkeri Halsolla on vuosikymmenten kokemus yrttien kasvattamisesta.YLE/ Vihtori Koskinen

Orimattilalaisen yrttiviljelijä Inkeri Halson pihamaalla ja kasvihuoneessa rehottavat erilaiset yrtit. Purkeista ja penkeistä ovat löytäneet paikkansa niin basilikat, timjamit, sitruunamelissat kuin vähän harvinaisemmat maraljuuret ja lakritsi-iisotkin. Suuri osa Halson yrteistä on monivuotisia, kuten salvia, joka vuosi toisensa jälkeen puskee keväällä versojaan kasvihuoneen lämmössä kohti valoa.

Valoa onkin kuluneelle kesälle riittänyt. Kymmenissä yrttipenkeissä ja ruukuissa kasvavat Halson yrtit ovat joutuneet koetukselle paahtavassa auringossa.

- Kasvit ihan huutavat vettä. Ne menevät sillain sykkyrälle ja yrittävät pitää kiinni niistä viimeisistä vesipisaroista. Totean yrteille joka päivä, että sitkutelkaa vielä tämä päivä, huomenna sataa vettä, mutta vettä ei ole vielä kuulunut.

- Kastelukannu sekä minä olemme joutuneet kyllä koetukselle tänä kesänä, toteaa Inkeri Halso.

Vilauta saksia yrteille

Vuosikymmenten kokemus on opettanut Inkeriä pitämään yrtit hengissä. Ilman säännöllistä hoitamista yrtit eivät menestyisi ja säilyttäisi hyviä ominaisuuksiaan ja aromejaan.

- Tillin leikkaamisen aika on juuri nyt, tai se on jo melkein mennyt. Tillit tulisi leikata nuorina ja matalina, ennen kuin ne alkavat tehdä kukintojaan, opastaa yrttiviljelijä Halso.

- Kovavartiset tillit sopivat hyvin kyllä kurkun säilöntään ja rapujen kaveriksi rapukekkereille, mutta muutoin tilli pitää leikata alas matalakasvuisena, hän jatkaa.

Yrttiviljelijä Halso kehottaa myös tarttumaan saksiin reippain ottein, sillä leikkaamattomat ja hoitamattomat yrtit menettävät aromejaan.

- Kaikki tietysti alkaa kastelusta, mutta lannoittaakin pitäisi. Monesti näkee sellaisia kalpeita ja nälkäisen näköisiä yrttejä, silloin niillä on ravinteiden puute. Niitä pitää myös leikata. Yrtti kun lähtee tekemään kukintaa, niin siitä pitäisi leikata kukat pois, jotta se pääsee tekemään uusia versoja, neuvoo Halso.

- Mitä rehevämmin yrtti kasvaa, sen aromikkaampi se on.

Lähteet: YLE Lahti/ Vihtori Koskinen