Puhelinkopin kautta sanoista tekoihin

Plan Suomen Mitä asiaa? -kiertue seisahtaa Kemissä keräämässä paikallisten mielipiteitä maailman tilasta. Mitä asiaa? -puhelinkopissa jokaisella on mahdollisuus pyrkiä vaikuttamaan ja ottamaan kantaa paikallisiin tai globaaleihin asioihin.

Plan Suomi
Mitä asiaa? -kiertue Kemissä.
Plan Suomen mitä asiaa? -puhelinkoppikiertue rantautui Kemin sisäsatamaan.Sami Hoppula / YLE

Kemin sisäsatamassa monia kummastuttanut puhelinkoppi tarjoaa tuulahduksen nostalgiaa. Kopissa voi kertoa omista valinnoista ja visioista globaalin vastuun kysymyksissä, selventää Maarit Kettunen Plan Suomelta.

- Kopissa voi jakaa mietteitänsä mistä vain. Kantaa on otettu jo muun muassa nälänhädästä, saasteista ja kauppakeskuksien lisäämisestä. Sana on täysin vapaa, kertoo Sari Hälinen Plan Suomelta.

- Puhelinkopissa on täysi vapaus ilmaista itseään sellaisin keinoin kuin tahtoo. Saa laulaa, runoilla tai vaikka räpätä. Kopissa on ollut jo viiden naisen kuorokin, naurahtaa Kettunen.

Näkemykset päätyvät Kiasmaan

Mitä asiaa? -kiertueen (siirryt toiseen palveluun) aikana tallennetut mietteet eivät jää roikkumaan ilmaan, vaan ne päätyvät lopulta nykytaiteen museoon Kiasmaan. Kiertueen materiaalista koostetaan ääni-istallaatio, joka pyörii Kiasmassa Helsingin Taiteiden yön aikana.

- Kiasmaan saadaan elokuun lopulle aikaiseksi kattava läpileikkaus siitä millaiset asiat puhuttavat, mietityttävät tai tuottavat iloa ympäri Suomen, toteaa Hälinen.

Lähteet: YLE Perämeri