Vesikasvien niitto on urakkahommaa

Vesikasvien niittoa urakoidaan parhaillaan. Kysyntää riittää enemmän kuin mihin yrittäjät ennättävät vastata. Työtä tehdään parin kuukauden sesonkina yötä päivää.

vesikasvit
Niittokone vedessä.
YLE/ Tuija Veirto

Vesikasvien niitolle on kysyntää, mutta yrittäjiä on vähänlaisesti.

- Laitteisiin investointi on kallista, sesonki lyhyt ja kukapa nyt haluaisi tehdä töitä silloin kun kaikki muut lomailevat, asikkalaisyrittäjä Jari Vuorela hymähtää.

Tilauksia niitoista tulee kunnilta, yhteisöiltä ja yksityisiltä tahoilta.

Vuorela urakoi parhaillaan Vesijärvellä yleishyödyllisiä kunnostusniittoja 40 hehtaarin suuruisella alalla. Puhelin saattaa kesällä pärähtää keskellä yötäkin.

- Niitot jatkuvat syyskuun alkuun, sen jälkeen käynnistyvät imuruoppaukset. Talvella rakennetaan hiekkarantoja jäiden päälle, kertoo rantojen kunnostuksesta leipänsä ansaitseva Vuorela.

Ilmaversoiset pois niittämällä

Niitoilla ehkäistään rantojen umpeenkasvua ja parannetaan veden laatua. Leikatut vesikasvit ja -ruot Jari Vuorela neuvoo keräämään vedestä pois.

- Jos yksityinenkin niittoa tekee niin vesikasvit täytyy aina nostaa pois vedestä. Vedessä ne vain mätänevät, haisevat ja rehevöittävät järveä lisää.

Ilmaversoisten kasvien, kuten järviruon ravinteet ovat nyt kasvustoissa ja niittotyö on parasta tehdä näinä aikoina, jotta hoitotoimenpiteet kasveihin tehoavat.

Haitalliset upos- ja kelluslehtiset kasvit puolestaan kannattaa poistaa vedestä juurineen syksyllä, sanoo Jari Vuorela. Niihin ei niitto juuri pure.

Helle ei haittaa

Vesijärveä työkseen kiertävälle yrittäjälle veden hyvä laatu on ollut tänä kesänä myönteinen yllätys.

- Vesi on ollut yllättävän kirkasta ja puhdasta.Villi veikkaukseni on, että kuivuus on pitänyt ojien valumavedet vähäisinä eikä niitä ole sen vuoksi Vesijärveen päässyt.

Helle ei vesillä työskentelevää yritäjää haittaa, itikat ja paarmatkin jäävät rannoille.

- Ja parastahan tässä tietysti on se, että veteen pääsee vilvoittelemaan ihan työmaan ääreltä.

Lähteet: YLE/ Tuija Veirto