Fentanyyli vain yksi aine muiden joukossa

Fentanyyli ei ole uusi asia huumetyötä tekeville. Sami Räsänen Irti huumeista Ry:stä kertoo, että voimasta kipulääkettä on käytetty jonkin verran vuosien varrella myös Kuopiossa. Räsänen arvioi, että Kuopion seudulla on 700 - 800 päivittäin huumeita käyttävää ihmistä.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Yhden nuoren epäillään kuolleen fentalyynin yliannostukseen Kuopiossa. Fentalyyni on voimakas kipulääke. Lääkeainetta käytetään muun muassa syöpäkivuissa ja nukutuslääkkeenä.

Pohjois-Savon poliisi on ryhtynyt selvittämään, mistä fentalyynilaastareita on päätynyt katukauppaan. Sami Räsänen Irti huumeista ry:stä kertoo, että ainetta on liikkunut aiemminkin Pohjois-Savossa.

- Fentanyyliä on käytetty jonkin verran vuosien saatossa myös Kuopiossa. Nyt näyttäisi siltä, että aineen väärinkäyttö on lisääntynyt jonkin verran maanlaajuisesti. Katukaupassa ainetta on siis nyt enemmän myynnissä, Räsänen toteaa.

Sami Räsänen arvioi, että Kuopion seudulla on 700 - 800 päivittäin huumeita käyttävää ihmistä. Tarkkaa lukua on kuitenkin vaikea sanoa, minkä vuoksi määrät ovat arvioita. Huumetyötä tekevät näkevät myös monia eri aineita.

- Välillä aineissa tulee aina näitä uutuuksia. Viimeksi oli MDPV, joka näkyi myös Kuopion katukuvassa. Tästä aineesta puhuttiin myös seksihuumeen nimellä, mutta käyttäjien kokemukset viittaavat siihen, että mistään seksihuumeesta siinä ei välttämättä ole kyse, Räsänen sanoo.

Kuukaudessa jaetaan tuhansia neuloja

Kuopiossa sijaitsevassa Terveysneuvontapiste Portissa huumeneulan voi vaihtaa uuteen. Tarvetta käytettyjen neulojen vaihtamiseen on hyvin paljon.

- Palautettujen ja annettujen neulojen määrä kasvaa jatkuvasti ihan huimasti. Tarve on valtava, Marjo Kemiläinen Terveysneuvontapiste Portista sanoo.

- Viime vuonna neuloja vaihdettiin 97 000 kappaletta, eli se tekee noin 8 000 neulaa kuukaudessa, myös Portin toiminnassa mukana oleva Sami Räsänen jatkaa.

Neulojen vaihdon lisäksi Terveysneuvontapiste Portista saa myös neuvoa ja tietoa eri huumeista. Hoitajat keskustelevat asiakkaiden kanssa muun muassa aineiden vaarallisuudesta.

- Esimerkiksi kun tuli tämä uusi huume MDPV, joka on monta kertaa voimakkaampaa kuin amfetamiini, niin siitä keskustelimme monen kanssa. Juttelimme ihan siitä, miten paljon vahvempaa huume on ja miten varovainen aineen kanssa tulee olla, Kemiläinen sanoo.

Portissa käy sekä miehiä että naisia, mutta miehiä on ollut hieman enemmän. Asiakkaiden ikä vaihtelee paljon.

- Asiakkaiden iät vaihtelevat 18 vuodesta yli 50 vuoteen. Suurin ryhmä on kuitenkin 25 vuoden molemmin puolin. Nykyään Portissa käy myös nuoria, kun vielä joku aika sitten asiakkaina oli pääasiassa pitkään huumeita käyttäneitä.