Kyypakkausten menekki on ollut kovaa

Kyypakkausten myynti on lähes kaksinkertaistunut tänä kesänä, kerrotaan Yliopiston Apteekista. Helsingin Töölön Yliopiston Apteekin mukaan viime kesään verrattuna pakkauksia on myyty yli 40 prosenttia enemmän.

Kuva: Kiuru Tarja

Suuresta kysynnästä huolimatta kyypakkausten saatavuus on ollut hyvä koko kesän Yliopiston Apteekeissa 17 toimipisteessä.

– On vaikea sanoa, miksi kyypakkauksia on mennyt paljon kaupaksi. Se saattaa merkitä sitä, että kyitä ja ampiaisia on ollut normaalia enemmän liikkeellä, arvioi apteekinhoitaja Jussi Kalsto Töölön Yliopiston Apteekista.

Uusien hoitosuositusten mukaan kyypakkauksen hydrokortisonilla ei ole juurikaan vaikutusta käärmeenpuremaan. Sen sijaan hoidoksi suositellaan käärmeen pureman saaneen raajan pitämistä levossa. Jos raajan turvotus pahenee, henkilölle tulee heikotusta tai sydämen tykytystä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että perinteinen tuote olisi häviämässä apteekkien hyllyiltä.

– Kyllä kyypakkaukselle on tilausta ainakin ampiaisten ja mehiläisen pistoissa, koska se ehkäisee tehokkaasti turvotusta, kertoo apteekinhoitaja Jussi Kalsto.