Hannun myrskymobiili jahtaa ukkosta

Hannu Lepolan punainen Fiat ei ole mikä tahansa pikkuauto, vaan ehta myrskybongausauto. Videokamera, navigaattori ja nettiyhteydellä varustettu kannettava tietokone auttavat myrskyharrastajaa löytämään kovimmat rajuilmat.

myrskyt
Missä myrsky, siellä myös Hannu Lepola autoineen.
Hannu Lepola jahtaa ukkosia myrskyautollaan.YLE/ Vihtori Koskinen

Hannu Lepola on pikkupojasta saakka ollut kiinnostunut voimakkaista sääilmiöistä. Ensimmäiset salamaniskut hän sai tallennettua kameran filmille jo vuosikymmeniä sitten. Kevät 2010 vei Hannun harrastuksineen kuitenkin uusille urille. Ilmatieteen laitoksen järjestämässä myrskykoulutuksessa esiteltiin auto, joka oli rakennettu myrskyjen jahtaamiseen.

Eipä aikaakaan, kun Hannun pikku-Fiat muuttui myrskymobiiliksi. Kojelautaan rakennettiin teline videokameralle ja kannettavalle tietokoneelle. Tilaa raivattiin myös parille järjestelmäkameralle sekä niiden jalustoille.

- Eipä tällaisia autoja paljon Suomessa ole, ehkä kymmenkunta, mutta oman autoni laitteet ovat vielä tällaisia aloittelijan laitteita, joillakin näitä apuvälineitä on paljon enemmän, toteaa Lepola.

Outojen ihmisten hommaa

Myrskybongaukseen hurahtanut Lepola kuuluu Lahden Ursan myrskybongaustiimiin, jonka jäsenet lähtevät usein yhdessä jahtaamaan rajuilmoja. Pienikin jyrähdys saa tuikkeen syttymään aikuisten ihmisten silmiin ja useat autot suuntavat sinne missä luonnon järjestämää näytelmää pääsee seuraamaan aitiopaikalta. Pidetäänkö myrskyihin hurahtaneita aikuisia ihmisiä outoina, kun he juoksevat rajuilmojen perässä?

- Kyllähän tätä voi melko friikiksi harrastukseksi kutsua. Kyllähän siihen törmää, että aika outona tätä touhua pidetään, myöntää Lepola.

- Minä olen varmaan ollut pikkupoika viimeiset viisikymmentä vuotta, naureskelee Lepola.

Pitkä hellejakso lupailee kunnon ukkosia

Heinä-elokuu on aina ollut aikaa, jolloin ukkoskesä varsinaisesti alkaa. Koviakin ukkospuuskia on Suomessa kuluneena kesänä koettu, mutta paikalliset rajut ukonilmat ovat vielä toistaiseksi kiertäneet Hannua ja myrskymobiilia.

- Nyt on ollut tosi lämmintä ja on syntynyt tosi hyvin nousevia ilmavirtauksia, joten ukkosmyrskyalueita on esiintynyt tosi hyvin ympäri Suomea, mutta Lahden seutua ne ovat vielä toistaiseksi kiertäneet. Aivan varmasti Lahteenkin saadaan kunnollisia ukonilmoja.

- Vielä ei ole tullut kuin muutama sata kilometriä auton mittariin tänä kesänä, mutta kyllä niitä kilometrejä varmasti tulee, kun lupaavia sääalueita löytyy, kertoo Hannu Lepola.

Lähteet: YLE Lahti/ Vihtori Koskinen