1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Helle piinaa odottavia äitejä ja vastasyntyneitä

Kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus ovat tuttuja oireita odottavalla äidille etenkin silloin, kun lämpötila nousee korkeaksi. Pienelle vauvalle kuumuus aiheuttaa lämpöhalvauksen riskin.

terveys
Anette Karvosen poikavauva on puettu lämpimästi helteestä huolimatta.
Anette Karvosen poikavauva on puettu lämpimästi helteestä huolimatta.YLE Etelä-Karjala

Vääränlainen ruokavalio pahentaa helposti tukalaa oloa.

- Siihenkin pystyy vaikuttamaan vähentämällä suolankäyttöä, syömällä kevyesti ja juomalla runsaasti, neuvoo Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosaston osastonhoitaja Tuija Suokas.

Imatralainen Tanja Ripatti odottaa esikoistaan 26. raskausviikolla. Kuumuuden takia hän ei ole jaksanut juuri tehdä mitään.

- Sisätiloissa tuulettimen edessä, sitten menee märän pyyhkeen alle ja on paikallaan, Ripatti kuvailee raskausajan viettoaan. Hän on käynyt kerran lääkärissä helteen aiheuttaman jalkojen turvotuksen takia.

- Siellä sanottiin, että lepoa ja nesteitä, hän sanoo. Suokas on samoilla linjoilla. Hän neuvoo laittamaan jalat ylös ja ottamaan kunnon päiväunet.

Helle vaaraksi vastasyntyneelle

Kuumuus voi aiheuttaa itkuisuutta ja ärtyneisyyttä, ja nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Lämpöhalvauksen vaara on suuri lämpötilojen vaihteluun tottumattomille vastasyntyneille.

- Vauvaa ei missään nimessä saa jättää esimerkiksi autoon. Lämpötila nousee hyvin nopeasti yli neljäänkymmeneen asteeseen suljetussa autossa, sanoo Suokas.

Tiistaina kolmannen lapsensa saanut lappeenrantalainen Anette Karvonen on huolissaan siitä, miten tulokas jaksaa kuumuudessa.

- Aikaisemmat ovat olleet talvivauvoja. Nyt on ihan ihmeissään, että miten vauvan kanssa helteillä pärjää, hän miettii.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi