1. yle.fi
  2. Uutiset

Linnut jäähdyttelevät nokan kautta

Moni on kummeksunut lintuja, jotka auringon paahteessa kulkevat nokka apposen ammollaan. Kun sellaisen ensimmäistä kertaa näkee, saattaa tulla mieleen, että linnulla on jäänyt jokin esine suuhun jumiin. Linnut kuitenkin viilentävät oloaan nokan kautta.

luonto
Linnunpoikanen huohottaa metsäpolulla.
Linnunpoikasellakin on kuuma hellesäässä.YLE / Tanja Perkkiö

Helle vaikuttaa kaikkiin meistä, myös lintuihin, jotka ovat tottuneet Suomen hiukan viileämpiin kesiin. Erityisesti isot linnut ovat kovilla auringon paahteessa. Moni onkin kiinnittänyt huomiota siihen, että varsinkin tummahöyheniset linnut kulkevat päivän kuumimpina hetkinä nokka apposen ammollaan auki.

- Nyt kun helle on jatkunut pitkään niin linnuilla on myös kuuma. Ne kulkee nokka auki ja jäähdyttää itseään. Esimerkiksi isot kuikkalinnut lentää nokka auki, koska lentäminen on niille äärimmäisen kova ponnistus vaikka ne luotu lentämään, kertoo Heinolan lintutalon isäntä Olli Vuori.

Linnuilla on eri tapoja viilentää oloaan tarpeen tullen. Ne osaavat hakeutua varjoon ja vesilinnut jäähdyttelevät sukeltamalla pinnan alle.

- Minulla on pihapiirissä vesiastioita ja nyt helteillä selkeästi linnut käyvät enemmän niissä kylpemässä. Kaikki keinot otetaan käyttöön.

Vuoren mukaan kuumuudesta ei ole luonnonlinnuille varsinaista haittaa.

- Ravintoa riittää nyt yllin kyllin linnuille. Kun on lämmintä, niin kaikki lisääntyy, että kyllä tästä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Monilla linnuilla on jo toinen pesintä menossa ja esimerkiksi tiaiset saattavat herkästä tehdä kolmannen poikueen, toteaa Vuori.

Ennusteiden mukaan lämmintä riittää aina syksyyn asti. Vuoren mukaan ei ole pelkoa, että muuttolinnut jäisivät pidemmäksi aikaa Suomeen lämpimän sään myötä.

- Linnut reagoivat vähenevään valoon ja se käynnistää niiden muuton. Monella lajilla on jo muutto menossa, esimerkiksi kahlaajilla. Me emme vain juurikaan näe niitä kun on kirkkaita kelejä. Ne lentävät niin korkealla.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi