1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lautapelit

Kimblelle löytyy vaihtoehtoja

Kauppojen lautapelihyllyillä riittää valinnanvaraa. Perinteisten koko perheen pelien lisäksi kaupoista löytyy yhä useammin myös aikuisille suunnattuja pelejä. Valtaosa peleistä tulee käännöstyönä ulkomailta, vaikka pelejä tehdään Suomessakin.

Kuva: Esa Viippola / Yle

Suomalaisen lautapeliteollisuuden kolme suurinta kilpailijaa ovat Saksa, Saksa ja Saksa. Viime vuosina myös amerikkalaiset pelit ovat löytäneet tiensä kauppojen hyllyille, mutta vielä Saksan asema ei ole uhattuna.

Oululainen Tuonela Productions julkaisi ensimmäisen lautapelinsä 2007. Oil Field ei vielä herättänyt suuren yleisön mielenkiintoa, mutta seuraavana vuonna ilmestynyt The Club pääsi jo kansainväliseen levitykseen. Vielä näköpiirissä ei ole Afrikan tähden kaltaisia koko kansan kestosuosikkeja, mutta Tuonelan toimitusjohtaja Jussi Autio näkee kiinnostuksen lautapelaamista kohtaan lisääntyvän koko ajan.

- Suuri merkitys on ollut sillä, että pelejä on tarjolla marketeissa. Hyviä pelejä on varsinkin ulkomailla tehty pitkään, niistä ei vain ole tiedetty aikaisemmin mitään, Autio summaa.

Tahtoa kyllä löytyy, tietoa paljon vähemmän

Kotimainen lautapelisuunnittelu on nuorten miesten hommaa. Valtaosa suunnittelijoista on 25-35 -vuotiaita miehiä –yhtään naista joukkoon ei Jussi Aution tietojen mukaan ole eksynyt. Lähes kaikki suunnittelijat ovat olleet intohimoisia lautapeliharrastajia jo vuosia ennen kuin kipinä omien pelien suunnitteluun on syttynyt.

Suomalaisen lautapeliteollisuuden suurimmaksi ongelmaksi Autio nostaa puutteet jakeluketjussa. Hyviä pelejä tehdään meilläkin, mutta niiden saaminen kaupan hyllylle asti on monesti työn ja tuskan takana. Toinen ongelma on se, että harrastuspohjalta ponnistettaessa vain harvalla on tietoa tärkeistä sopimus- ja markkinointiasioista.

Tämän vuoden helmikuussa perustettu Suomen lautapelikehittäjät ry pyrkii osaltaan helpottamaan tilannetta. Tähän mennessä yhdistyksen toiminta on ollut lähinnä tiedon jakamista pelisuunnittelijalta toiselle.

- Tahtotila on jo kova, nyt yritetään parantaa tietopuoltakin, yhdistyksen perustajiin kuuluva Jussi Autio selventää.

Palkinnot petaavat tietä menestykselle

Saksan vahva asema lautapelimaana selittyy sillä, että siellä lautapelit ovat olleet pitkään kaikenikäisten harrastus. Jussi Aution mielestä suuri käänne tapahtui jo vuonna 1995, kun Settlers of Catan -uudisasukaspeli voitti Saksan kaksi arvostetuinta lautapelipalkintoa ja lähti kohoamaan maailmanmaineeseen.

Suomessakin palkitaan lautapelejä. Suomen leluyhdistyksen Vuoden peli -palkinto jaetaan vuosittain kolmessa kategoriassa. Vuodesta 1994 lähtien palkinto on jaettu parhaalle perhepelille ja lastenpelille, aikuisten pelit saivat oman sarjansa vuonna 1999. Aikuisten huomioiminen omalla kategorialla kertoo Aution mielestä pelien kehittymisestä.

- Uuden aallon peleistä löytyy paljon tarjontaa myös aikuiseen makuun, teemoja käsitellään lautapeleissä erittäin monipuolisesti. Ihan marketin hyllyltä löytää jo jokaiselle jotakin.