Turvetuottajat hoitaneet tarkkailuvelvotteensa Pohjois-Savossa

ELY-keskus on antanut kuitenkin turpeentuottajille huomautuksia, koska tarkkailusta tehtävät raportit laahaavat useita vuosia jäljessä. Maakunnassa on noin 70 ympäristöluvan varaista turvetuotantoaluetta.

turve
Rekkaan lastataan turvetta
Yle

Turpeentuottajat ovat hoitaneet tuotantoalueidensa tarkkailuvelvoitteet moitteettomasti Pohjois-Savossa. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan ympäristöluvissa määritellyt tarkkailut on hoidettu hyvin.

ELY-keskus on kuitenkin antanut turpeentuottajille lukuisia huomautuksia tarkkailusta tehtävistä vuosiraporteista, sillä ne laahaavat useita vuosia jäljessä. Vuosiraportti on tarkkailun kirjallinen selostus.

Etelä-Pohjanmaalla ELY-keskus on jättänyt poliisille tutkintapyynnön, koska se epäilee Vapon laiminlyöneen tarkkailuvelvoitteensa useilla turvetuotantoalueilla.

Pohjois-Savossa on noin 70 ympäristöluvan varaista turvetuotantoaluetta; Vapon ja Kuopion Energian lisäksi maakunnassa toimii noin kymmenkunta pienempää turpeentuottajaa.

Maakunnan soista noin kymmenen on mukana tehostetussa tarkkailussa, jossa tarkkaillaan suon ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta. Lisäksi soilla tehdään vaikutustarkkailua kuten suon läheisyydessä virtaavien purojen veden laadun seurantaa.