1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myymäläautot

Kauppa-autossa on vanhan ajan tunnelmaa

Kauppa-autossa käydään tekemässä täydennysostoja ja jopa viikko-ostoksiakin, moni käy kuitenkin autossa fiilistelemässä. Varsinkin kesällä kauppa-autoon poiketaan nostalgiaostoksille.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Ennen kauppa-auto kiersi tiettyä, tuttua reittiä ja ihmiset tulivat tien varteen odottamaan. Ostokset tehtiin ja niiden kanssa käveltiin kotiin.

Nykyään kauppa-auto on harvinaisempi näky, mutta yhä sellainen pohjalaiskylilläkin kiertää. Rislakeuksen kauppa-auto on monille tuttu näky jo monen vuosikymmenten takaa. Kauppias Pertti Rislakeus on palvellut kauppa-autossa jo yli 20 vuotta.

- Asiakkaista on tullut hyviä ystäviä. Luonnollisesti tulee kuulumisia vaihdettua siinä kaupanteon lomassa, Pertti Rislakeus kertoo.

Kaikkea, mutta vähemmän

Kauppa-autosta löytyy melkein kaikkea mitä marketistakin, määrä vain on pienempi.

- Tavaraa ei ole lavallista ja esimerkiksi kermaviiliä on vain yhden valmistajan, ei seitsemän, Pertti Rislakeus hymähtää.

Kauppa-autossa käydään tavallisesti tekemässä täydennysostoja, mutta osa asiakkaista tekee siellä myös koko viikon ostokset.

Lapsille nähtävyys, aikuisille nostalgiaa

Kauppa-autossa käynti on monelle nostalginen juttu ja varsinkin kesällä saa pysähdellä useasti.

- Kesällä ei ole kiirettä ja silloin ollaan enemmän kotona, Pertti Rislakeus sanoo. Hänen mukaansa 99 prosenttia asiakkaista on sellaisia, jotka tulevat fiilistelemään kauppa-autoon, kun joskus vuosia sitten ovat sellaisessa asioineet.