1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mökkeily

Joutsenen mökit saivat kasvojenkohotuksen

Pietarsaaren leirintäalue Svanen odottelee poliittisia päätöksiä tulevaisuudesta. Odotellessa ammattikorkeakoulu päätti kohentaa alueen ilmettä tuunaamalla mökkejä.

Monica Lindvall toi sisustamaansa mökkiin lisää oleskelutilaa levitettävällä kaksoissängyllä. Hän myös siirsi sängyn pois sivuseinältä. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Lähtötilanne suunnittelijoille oli haastava: 1960-luvulla rakennettu yöpymismökki, jossa on tilaa vajaat 5 neliötä. Silti kolme ammattisisustajaa tarttui haasteeseen. Nyt Svanenin eli Joutsenen leirintäalueen paritalomökeistä kolmessa on uusi, raikas ilme.

- Se oli innostava haaste, sillä pienessä mökissä piti olla toimivia ratkaisuja. Alkuperäinen L-mallinen sisustus ei käynyt, kertoo yksi suunnittelijoista Monica Lindvall.

Lindvall päätti siirtää sängyn mökin ikkunaseinälle ja tehdä sen kokoonpantavaksi parisängyksi. Vanhasta sisustuksesta esimerkiksi hattuhylly sai uuden käyttötarkoituksen.

Seinille löytyi kirpputorilta mökin syntyaikoja henkiviä pallolamppuja. Värimaailmaksi muotoutui vaalea, roosa ja vaaleanvihreä. Monica Lindvall miettii, että mökissä voisi yöpyä aikuinen pariskunta, joka haluaisi pelkän yöpymisen lisäksi myös oleskella mökissä.

Lähtökohtana mekko

Suunnittelija Aja Lund sai mökin sisustukseen inspiraation vanhasta englantilaisesta kirjavasta mekosta. Sen puna-oranssi-sävyt toistuvat mökin tekstiileissä. Lund visioi, että mökissä vierailija haluaisi kenties viipyä paikalla pitempään, siksi mökin sisustus on persoonallinen.

Kolmas tuunattu mökki on Ann-Jeanette Renlundin ja Sara Lindvallin käsialaa. Heidän suunnitelmissaan alkuperäinen sisustus on säilynyt, kerrossänky on edelleen ovesta tultaessa oikealla. Värimaailma vain on uusi, yhtenäinen ja vaalean, harmaan sekä ruskean sävyjä henkivä.

Hyvää harjoitusta

Pietarsaaren kaupungin omistamaa leirintäaluetta pyörittää kesäisin kuudetta vuotta Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu.

Opiskelijoille leirintäalue on korvaamaton harjoittelupaikka sekä monen opinnäytetyön kohde. Myös markkinoinnin opiskelijoille alue on oiva käytännön ja teorian yhdistämiskohde.

Remonttia kaivattaisiin

Svanen eli Joutsen on perustettu 1950-luvulla. Varustus ei kaikissa mökeissä enää ole nykymatkailijan vaatimaa tasoa. Mökeistä vain osassa on suihku- ja keittomahdollisuus.

Leirintäalueella on kaksi tähteä. Tason nosto vaatisi enemmän hyvin varustettuja mökkejä.

Pietarsaaren kaupunki on viime vuosina tehnyt leirintäalueella vain välttämättömiä korjauksia. Suurempaa investointia tarvittaisiin, mutta sitä ennen päättäjien pitäisi sopia siitä, mitä matkailukohdetta Pietarsaaressa kehitetään.

Vaihtoehtona ovat Svanen, vesipuisto Fanta Sea ja Fäbodan uimaranta-alue.

Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson toteaa, että syksyllä pohditaan turismistrategiaa, joten päätöksiä saattaa olla tulossa.

Yleisö saa äänestää

Joutsenen tuunatut mökit olivatn yleisön arvosteltavina. Äänestyksessä voiton vei Monica Lindvallin Käki-mökki.

Lindvallin ehdotus sai 40 ääntä Toisen sijan vei Ann-Jeanette Renlundin ja Sara Lindvallin (Wilma Interiör) ehdotus 17 äänellä ja kolmannen sijan sai Aja Lundin (Lundagård) ehdotus 14 äänellä.

Mökkejä ja tuunausprojektia voi myös seurata leirintäalueen sivuilta Facebookista.