Urut auki kurkkua myöten

Lahden kansainvälinen urkuviikko tuo kaupunkiin tuttuja suosikkeja. Konserteissa kuullaan muun muassa The King´s Singersiä ja pariisilaisen Saint-Denisin katedraalin nimikkourkuri Pierce Pincemaillea.

urut
Englantilainen The King's Singers.
YLE / Heikki Ahonen

Urkuviikon aloittaa maanantaina Sibeliustalossa yleisön kestosuosikki, brittiläinen The King´s Singers, jonka sanotaan olevan maailman ehkäpä ylistetyin a cappella-yhtye.

Viime vuonna yhtyeen levy voitti Grammy-palkinnon ja yhtyeen ystävät tietävät, että tyylilaji vaihtelee konserteissa renessanssin polyfoniasta nykypäivän pop-musiikkiin. Yhtye esiintyy Lahdessa urkuviikolla jo 11. kertaa.

Viikon helmien joukossa on myös ranskalainen urkuvirtuoosi Pierce Pincemaille, joka tunnetaan erityisesti kyvystä löytää uruista monipuolisia sointeja ja uusia vivahteita.

Nuori taiteilija löytyi Suomesta

Tämän vuotinen nuori taiteilija on suomalainen Ilpo Laspas, joka aloitti musiikkiopintonsa 9-vuotiaana Lounais-Hämeen musiikkiopistossa ja siirtyi myöhemmin Sibelius Akatemiaan solistiselle osastolle, johon hänet hyväksyttiin kolmella kosketinsoittimella.

Myös pianon- ja cembalonsoiton mestarikursseille osallistunut urkuvirtuoosi konsertoi ahkerasti sekä soolokonserteissa että kamarimusiikki- ja orkesterikokoonpanoissa.

- Nuoria urkutaitelijoita ei ole kovin paljoa tyrkyllä, mutta haemme heitä ympäri Eurooppaa ja yleensä valituksi tullut on jonkin suuren kilpailun voittaja, kertoo Lahden kansainvälisen Urkuviikon johtaja Erkki Krohn.

Vakikävijät pitävät pinnalla

Urkumusiikki ei ole massojen musiikkia ja tapahtumalla on omat, uskolliset kävijänsä. Yleisöä konserteissa on yleensä muutama sata. Kokonaisuudessaan yleisöä odotetaan tänä vuonna 4000-5000 ihmistä. Joskus Urkuviikko kurkottaa kohderyhmänsä ulkopuolelle ja tarjoaa esimerkiksi rokkia tai sirkusmusiikkia.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kutsutaan lapsia konserttiin, jossa nuoret kävijät saavat seurata tapahtumia lähietäisyydeltä urkuparvelta. Aikuisilta parvelle on pääsy kielletty.

Urkuviikon järjestäjien on tarkkaan pohdittava konserttien esiintyjät ja laskettava kulut sen mukaan, että pieneen notkahdukseen jää varaa.

- Tarkalla suunnittelulla me pysymme pinnalla kuin korkki, mutta kyllä tämä vaatii tarkkaa suunnittelua.

Perinteiset virret jyräävät

Urkuviikon yhteydessä on kyselty ihmisten rakkaimpia virsiä, joita esitetään perjantaina konsertissa Ristin kirkossa. Suosikkivirret ovat hyvin perinteisiä.

- Oi herra luoksein jää ja Tule kanssani herra Jeesus löytyvät rakkaimpien virsien listan kärjestä.

Virsi-klassikkoja kuullaan konsertissa hiukan perinteisestä poikkeavalla tyylillä esitettynä. Virret saavat mausteita vaikkapa renessanssista, barokista, romantiikasta, gospel-tyylistä tai flamencosta.

Lähteet: YLE / Johanna Talasterä