1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanpuolustus

Kansalaiset ovat huolissaan maanpuolustuksesta

Kansalaisten maanpuolustustahto näyttää säilyneen, vaikka puolustusvoimat säästöpaineissa supistaa joukko-osastojaan ja vähentää väkeään. Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä Pieksämäellä tänään kävi kuitenkin ilmi, että ihmiset ovat huolissaan kehityksestä.

maanpuolustus
Lippujuhlan päivän paraati
Yle Etelä-Savo

Itä-Suomen sotilasläänin alueellisen paraatipäivän komistukseksi Pieksämäelle oli tuotu nykyaikaista kalustoa ihmisten katseltavaksi. Niitä tiirailtiin kiinnostuneina, mutta samalla vähän huolestuneinakin. Joukko-osastojen lakkauttaminen sai monen mietteliääksi.

"Huono homma, pahalta tuntuu"

- No huono homma, että kyllä niinku niiden pitäisi pysyä siellä paikallaan. Se on aina huono homma kun niitä lakkautetaan, sanoi Keijo Hotti Pieksämäeltä.

Hän ei osaa arvioida onko leikkauksilla vaikutusta ihmisten suhtautumiseen puolustusvoimiin.

- No voi olla, en minä osaa sanoa sen paremmin. Ei se minuun vaikuta.

- No, kyllä vähän pahalta tuntuu. Maailman tilanne on sellainen että kun se on vähän epävakaa, että kyllä minun mielestäni pitäisi näitä määrärahoja vaan päinvastoin lisätä tälle armeijalle, että varmasti turvallista täällä kaikkien suomalaisten olisi olla, totesi Reijo Matikainen Helsingistä.

Maanpuolustustahto on juurtunut syvään

Puolustusvoimissa kansalaisten huoli on tiedostettu, mutta maanpuolustustahdon uskotaan juurtuneen niin syvälle suomalaisiin, että se ei ole murenemassa.

- En usko, että se lopullisesti maanpuolustustahtoon kovinkaan vaikuttaa, koska koko ajan puolustusvoimissa kuitenkin etsitään keinoja vaikuttaa, esimerkiksi reservin hyvinvointiin ja pitää huolta reserviläisistä, sanoo Itä-Suomen sotilasläänin esikunnan esikuntapäällikkö Teppo Lahti.

- Tosi on, että kertausharjoitusmäärät ovat näiden muutamien tulevien vuosien kuluessa hyvinkin pienet, mutta 2015 toiminta pyritään saamaan sille tasolle, johon ollaan totuttu.

Ohjelmaan kuului perinteisesti eri puolustusvoimien yksiköiden sekä alueen veteraani, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen katselmus ja paraati. Ryhdikkäinä marssivat myös Suur-Savon Sinibaretit ja sotilaskotisisaret Savon sotilassoittokunnan tahdittamana. Tällä kertaa marssittiin vain jalan. Tässäkin säästettiin.

Lue seuraavaksi