Hyppää sisältöön

Suomen suurimmasta saaresta kiistaa

Suomen suurimman saaren tittelistä on kiistaa. Suurimpana saarena pidetty Soisalo ei ole joidenkin mielestä saari lainkaan, koska vedenpinta on alueen reunoilla eri korkeudella.

Näkymä Soisaloon Kuva: Yle

Suomalaisille on opetettu iät ja ajat, että Pohjois-Savon Soisalo on maan suurin saari, mutta näkemys on saanut haastajia.

- Yleensä katsotaan, että varsinaisen saaren joka puolella pitäisi olla vedenpinta samalla tasolla, sanoo kuopiolainen geologi ja tietokirjailija Aimo Kejonen.

Soisaloa reunustaa pohjoisessa Kallavesi, jonka vedenpinta on kuusi metriä eteläistä Haukivettä ylempänä. Seurauksena on, että Soisalon erottaa mantereesta parissa kohtaa vuolas koski.

Kejosen mukaan voi sanoa, että suomalaisia on vedätetty sadan vuoden ajan, kun Soisaloa on sanottu maan suurimmaksi saareksi.

Soisalon pinta-ala on komeat 1 638 neliökilometriä, ja alue kuuluu nykyisin Leppävirran, Heinäveden, Kuopion ja Varkauden kuntiin.

Suurimmat saaret Savossa

Myös Suomen toiseksi suurin saari löytyy nykyisin Savosta, sillä Sääminginsalo Etelä-Savossa tunnustettiin kymmenisen vuotta sitten saareksi. Myös sen aitoutta on epäilty, koska Sääminginsalon erottaa Kerimäellä mantereesta rakennettu kanava.

Ainakaan Kejonen ei epäile Sääminginsalon kelpoisuutta saareksi, sillä kanavan paikalla on tiettävästi jo ammoin ollut veneellä kuljettava vesitie. Sääminginsalon ympärillä vedenpintakin on samassa tasossa.

- Minun tietääkseni siinä ei ole ollut maayhteyttä, vaan se on todellakin saari, Kejonen sanoo.

Etelä-Suomessa valtava saari

Jos saarta ympäröivän veden korkeudella ei ole väliä, Suomen suurimmaksi saareksi on Aimo Kejosen mukaan tarjolla valtava alue. Siihen kuuluu puolet Etelä-Suomesta, sillä Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöjen latvat alkavat Padasjoella samasta järvestä.

Saarella sijaitsivat niin Turku, Helsinki kuin Hämeenlinna.

- Jos me hyväksytään Soisalo saareksi, sitten meidän on pakko hyväksyä myös Etelä-Suomen saari saareksi, Kejonen pamauttaa.

.
.