Ammattinyrkkeily on uudessa nousussa

Viimeisen kymmenen vuoden ajan kiinnostus ammattilaisnyrkkeilyyn on ollut kasvussa. Suomeen on syntynyt uusia ammattinyrkkeilytalleja ja esimerkiksi Vaasassa junioreiden treeneissä sali on täynnä.

ammattilaisnyrkkeily
nyrkkeilijä Jarkko Jussila
Vaasalainen Jarkko Jussila ottelee ensimmäisen ammattilaisottelunsa elokuun 7. päivä. Häntä valmentaa Petro Koskimies.Merja Siirilä / YLE
nyrkkeilijä Jarkko Jussila

Nyrkkeily on vahvassa nosteessa niin tyttöjen kuin poikien keskuudessa. Viime vuosikymmenenä innostusta ovat herätelleet muun muassa Amin Asiakainen ja Eva Wahlström. Lajin harrastajia on yhä enemmän, vaikka edelleen harva siirtyy Suomessa ammattinyrkkeilijäksi. Lisäksi uusia ammattinyrkkeilytalleja on syntynyt.

Vaasassa aloitti puolitoista vuotta sitten toimintansa ammattinyrkkeilytalli Caramelito Promotions. Ammattilaisista kilpaillaan, koska tällä hetkellä Suomessa ei ole montaa kymmentä ammattilaista. Pohjalaistalli suuntaa katseensa oman maakunnan nouseviin tähtiin.

- Kyllä mekin Eva Wahlström oltais meidän talliin otettu mielellään, mutta se meni tosiaan toiseen talliin. Kyllä kilpailu on vähän tiukkaankin. Meidän tallissa on tällä hetkellä neljä ammattinyrkkeilijää. Tarkoitus on saada lisää ottelijoita lähinnä tästä Pohjanmaan alueelta, kertoo valmentaja ja manageri Petro Koskimies Caramelito Promotions -tallista.

Vaasaan jälleen ammattinyrkkeilytapahtuma

Caramelito Promotions on järjestänyt puolentoista vuoden aikana viisi ammattinyrkkeilytapahtumaa. Seuraava tapahtuma, Royal Fight Night on Vaasassa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Illan otteluiden odotetaan keräävän noin 300 katsojaa.

Tapahtumassa vaasalainen Jarkko Jussila ottelee uransa ensimmäisen ammattinyrkkeilyottelun. Jussila on vienyt palkintosijoja erityisesti potkunyrkkeilyssä muun muassa lajin MM- ja EM-kisoissa. Vaikka ammattilaisotteluiden kohdalla puhutaan usein rahasta, on Jussilan motivaation lähteenä intohimo lajiin.

- En usko, että kovinkaan moni Suomessa tätä rahan takia tekee. Kyllä se on rakkaudesta lajiin enemmänki ja pitkän työn tuloksena on päästy tälle tasolle. Ennemminkin tekis mieli kysyä, että paljonko pitää maksaa, että pääsen ottelemaan sinne kehään. On se niin mukavaa touhua ja niin sen pitääkin olla, Jarkko Jussila painottaa.

Ammattiottelussa vaaditaan harkintaa

Ammattilaisottelussa ei käytetä pääsuojaa ja hanskat ovat pienemmät kuin amatöörinyrkkeilyssä. Valmistautuminen otteluun on erilaista kuin amatöörisarjassa, Jussila sanoo.

- Oma koskemattomuus on tosi tärkeä siinä otellessa ja hyvä ottelusilmä. Paljon tarvitaan sparrausharjottelua, että suurimman osan lyönneistä sais väistettyä. Ei sillä tavalla jännitä sen turvallisuuden puolesta ollenkaan. Siinä kun taitavat kaverit on kyseessä, niin ei se sen vaarallisempaa ole kuin joku jalkapallokaan, Jussila summaa.

Royal Fight Night tapahtuma järjestetään Vaasassa 7. elokuuta.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju