Hyppää sisältöön

Voikukka on joka pihan salaattikasvi

Lehdet salaattiin, nuput friteeraukseen ja kukat juomaksi. Rikkaruohon maineessa olevat voikukka on helpoimmin löydettävä villivihannes, koska se viihtyy kaikkialla.

Kuva: Yle / Hanne Kinnunen

Voikukan juuren käyttäminen korvikkeena tai kahvin lisäkkeenä tuli suomalaisille tutuksi sota-aikana. Se onkin voikukan perinteisin käyttömuoto. Edelleen voikukan juurta käytetään juoma-aineksena jossain päin maailmaa, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Nykänen.

Voikukka on lajiryhmä, johon kuuluu kymmeniä eri pikkulajeja. Salaattiaineksia kerättäessä kannattaa kiinnittää huomiota lehden muotoon.

Kesän mittaan ne käyvät puisevammiksi, joten nyt on villivihannesten aika

Riitta Nykänen

- Näyttäisi siltä, että liuskalehtisimmät ovat miedoimpia. Jos olen löytänyt hyvän liuskalehtisen voikukkaruusukkeen, niin laitan sen päälle pahvilaatikon tai ison taikinakulhon viikoksi. Voikukan lehdet vaalenevat, kun ne eivät saa valoa ja ne mietonevat. Sinne tulee oma pienilmastokin, joten se saa kosteuttakin riittävästi, kertoo Nykänen.

Voikukan lehtien makua voi Nykäsen mielestä verrata vahvan makuiseen lehtisalaattiin, sekin on joskus samalla tavalla kirpeää tai kitkerää niin kuin voikukkakin. Kitkerä maku tulee maitiaisnesteestä, jota on eniten voikukan varsissa ja lehtiruodissa. Ruodit voi halutessaan leikata lehdistä poiskin.

- Lehden kärki on parempi salaattiaines kuin lehden tyvi. Kesän mittaan ne käyvät puisevammiksi, joten nyt on villivihannesten aika, sanoo Nykänen.

Kerää nuput talteen

Voikukan nuput voi käsitellä ja käyttää esimerkiksi kapristen tapaan. Kapriskin on aukeamaton nuppu, joka on säilötty etikkaliemeen.

- Voikukan nuppuja kiehautetaan muutama minuutti, ja niille tehdään oman maun mukainen etikkaliemi. Maun voi taittaa halutessaan makeaan, suolaiseen tai kirpeään, sanoo Riitta Nykänen.

Säilötyissä voikukan nupuissa on kaprikseen verrattava, katkera maku. Voikukan nuput voi myös friteerata, jolloin niistä tulee vaikkapa ruoan lisäkkeenä tarjottavia herkkupaloja. Nuput kastetaan löysään friteeraustaikinaan, minkä jälkeen ne paistetaan kuumassa öljyssä.

- Lehtiiä voi myös kypsentää: pistetään kattilaan voita tai öljyä, vähän aikaa pyöritellään ja maustetaan hunajalla, suolalla ja pippurilla. Se on hyvä kasvislisäke, vinkkaa Nykänen.

Kukista simaa

Voikukista voi siis hyödyntää sekä lehdet että nuput. Voikukan varret eivät kitkerän makunsa vuoksi sovellu syötäväksi, mutta kukat voi hyödyntää keittiössä siman valmistuksessa.

- Voikukka on hyvä hunajakasvi. Siitä tulee hunajaisen makuinen sima, toki siihen tarvitaan sokeria ja sitruunaakin, jos haluaa sitruunan makua. Kukkia kerätään muutama litra ja pistetään kuumaa vettä päälle eli tehdään niin kuin sima tehdään, sanoo Riitta Nykänen.

.
.