1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaasukeltajat painuvat ihmistorpedoina Päijänteen syvyyksiin

Asikkalan Kinisselkä Etelä-Päijänteellä on veden täyttämä rotko, jossa laajalla alueella on yli 70 metriä vettä. Se on paikka, jossa vapaasukeltajat syöksyvät pimeään syvyyteen ilman happilaitteita.

vapaasukellus
Jonèrik Ekström aloittamassa sukellusta 40 metrin syvyyteen.
Jonèrik Ekström syöksymässä Päijänteen syvyyksiin.YLE/ Vihtori Koskinen

Vene on parkissa keskellä Kinisselkää. Matkaa rantaan on vajaat sata metriä. Vaikka ranta on lähellä kaikuluotain näyttää syvyydeksi yli 70 metriä. Märkäpukuihin sonnustautuneet miehet, Jonèrik Ekström, Antero Joki ja Kaj Toivola heittävät ankkurin veteen. Myös sukellusköysi lasketaan veteen. Tavoitesyvyydeksi sovitaan 40 metriä.

Yksi miehistä, vapaasukeltaja Jonèrik Ekström, tuore MM-kilpailujen joukkuesukelluksen pronssimitalisti pulahtaa yli 20°C –asteiseen Päijänteeseen ottaen otteen sukellusköydestä. Hän kiinnittää köysilenkin sukellusköyteen. Mies on tyyni kuin viilipytty. Ekström valmistautuu sukellukseen maaten selällään vedenpinnalla ennen suoritusta.

Rauhoittumisen jälkeen Ekström tekee muutaman rauhallisen hengityksen. Hän täyttää keuhkonsa ilmalla. Linkkuveitsen omainen liike rikkoo Päijänteen pinnan ja Ekström syöksyy pää edellä syvyyksiin, tavoitteena köyden päässä sijaitseva pohjalevy, joka on neljässäkymmenessä metrissä.

Puolentoista minuutin kuluttua Päijänteen pinta rikkoutuu jälleen. Jonèrik Ekström on pinnalla.

- Vesi on tuolla syvällä noin neljä asteista, aika kylmää, naureskelee Ekström tultuaan veneeseen.

- Eipä siellä paljon ole katseltavaa. Maskissa on kiinni pieni valo. Sillä seurataan köyttä ja kuunnellaan, kun lanyard (köysilenkki) pitää pientä ääntä liukuessaan alaspäin. Näillä ärsykkeillä navigoidaan alas. Pohjalevyn saavutettua käännyin takaisin ja uin ylös, hän lisää.

Vapaasukellus urheilulajina

Vapaasukelluksessa kilpaillaan pääasiallisesti kolmessa eri lajissa, staattisessa hengenpidätyksessä, jossa sukeltaja pyrkii pidättämään hengitystään mahdollisimman pitkään, pituussukelluksessa sekä syvyyssukelluksessa, jossa sukeltaja laskeutuu ennalta määrättyyn syvyyteen ohjausköyttä apuna käyttäen.

Antero Joen mukaan vapaasukellusta on paljon muutakin kuin pelkkä urheilulaji.

- Vapaasukellus on nautiskelua omasta itsestään veden ihanassa syleilyssä. Keuhkot täynnä ilmaa, mahdollisimman rentona sukelletaan joko syvyyttä, pituutta tai otetaan aikaa hengityksen pidättämisestä, toteaa Antero Joki.

- Kyllähän tämä vaatii luonteen lujuutta, jos tuonne menee viidenkymmenen metrin syvyyteen, jossa on noin neljä asteista vettä ja painettakin ympärillä noin kuusi ilmakehää. Ei tämä homma ihan heikkohermoiselle ole, lisää Ekström.

Vapaasukellusta harrastavia miehiä voisi pitää rämäpäisinä, henkensä kaupalla sukeltavina ihmistorpedoina. Turvallisuus on kuitenkin sana, joka vilahtaa sukeltajien puheissa usein.

- Turvallisuus on pääasia tässä hommassa. Tärkein on se, että ei ikinä sukelleta yksin. Silloin tämä on kuin venäläistä rulettia, jos yksin tekee, toteaa Antero Joki.

- Siinä on pakko olla rauhallinen, kun syvyyssukellukseen lähtee. Se syvyys pitää myydä itselleen etukäteen, jotta saa rentouden tekemiseen, mutta kyllä siinä pitää myös luottaa niihin henkilöihin, joita siinä on ympärillä. Pitää tietää, että he pitävät huolta kaverista, lisää Kaj Toivola.

Kinisselkä on kuin tehty vapaasukeltajille

Eteläisellä Päijänteellä Asikkalassa sijaitseva Kinisselkä on vapaasukeltajien mukaan yksi Etelä-Suomen parhaista vapaasukelluspaikoista. Rannat putoavat jyrkästi niin, että selällä on laajalla alueella syvyyttä yli 70 metriä.

- Tällä paikalla voi turvallisesti sukeltaa 65 metriin, siksi tämä onkin ehkä paras paikka syvyyden harjoitteluun koko Etelä-Suomessa, toteaa vapaasukellusta pitkään harrastanut Antero Joki.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi