Sisäilmaongelma haisee

Hyvä sisäilma ei tunnu, näy, haise tai tuoksu, mutta sisäilmaongelmat kyllä. Jos kotona tuntuu tunkkaiselta, voi ensimmäiseksi parantaa kodin ilmanvaihtoa, mutta jos ongelma jatkuu, kannattaa sen syy selvittää. Hyvä sisäilma on tärkeä osa asumisviihtyvyyttä ja terveyttä.

sisäilma
Asuntomessujen sisäilmaklinikan asiantuntijana Pirjo Halme-Hoffren neuvoo messuvieraita sisäilma-asioissa.
Asuntomessujen sisäilmaklinikan asiantuntijana Pirjo Halme-Hoffren neuvoo messuvieraita sisäilma-asioissa.YLE / Anja Hiltunen

Kovin monenlaisia ovat ihmisten sisäilmaan liittyvät ongelmat. Asuntomessujen sisäilmaklinikalla yhtenä asiantuntijana neuvontaa antava Pirjo Halme-Hoffren Asumisterveysliitosta kertoo, että kyselyjä heille tulee muun muassa häiritsevistä naapurien grillikäryistä ja saunanlämmityssavuista asti vakavampiin sisäilmahaittoihin.

- Yleensä ihmiset heräävät kun oireillaan jollain tavalla, aamulla on tukkoisuutta, silmiä kirvelee, on pitkään jatkuneita flunssia, nuhaa, yskää, hengitystietulehduksia.

Monitahoiset syyt

Yleensä ongelman syy on sisäilmassa. Vietämmehän suuren osan päivästämme sisätiloissa. Ongelmien syyt ovat monitahoiset. Homeet ovat yksi syy.

- Mutta ei voi sanoa yksiselitteisesti, että vika on huonoissa perustuksissa, yläpohjassa tai ilmanvaihdossa, vaan syyt on kartoitettava jokaisen asunto-osakeyhtiön ja kiinteistön kohdalla erikseen, Halme-Hoffren toteaa.

Sisäilmaa pilaavat myös sisutuksessa käytetyt materiaalit, joiden cocktailille herkimmät voivat reagoida.

Anturit seuraavat sisäilman laatua

Kuopion asuntomessuilla 11 taloa on mukana asumisterveyden ja energiatehokkuuden seurannassa ja tutkimuksessa. Taloihin on asennettu muun muassa sisäilman hiilidioksidipitoisuutta, ilmankosteutta ja häkää mittaavia antureita.

Seurantajärjestelmää ollaan kaupallistamassa, joten uusiin taloihin on ilmeisesti odotettavissa mittareita, joilla voi seurata kotinsa sisäilman laatua.

Pirjo Halme-Hoffren uskoo, että tällaisella seurannalla ainakin osa sisäilmaongelmista voidaan estää.

Ilmanvaihto paremmaksi

Vanhan, jo asumiskäytössä oleva talon tai asunnon sisäilman laatua voi yrittää kohentaa ensisijaisesti parantamalla ilmanvaihtoa. Vanhoihin taloihin voi asentaa myös koneellisen ilmanpoistojärjestelmän.

Jos on epämääräistä tunkkaisuutta tai hajuja asunnossa, sen syy kannattaa selvittää. Onko esimerkiksi aiempia kosteusvaurioita?

- Kun on vaikka viikonkin pois asunnostaan ja takaisin tullessa asunto on tunkkainen tai on hajuja, kaikki ei ole niin kuin pitäisi, Halme-Hoffren toteaa.

Hyvää sisäilmaahan ei huomaa! Mutta sisäilmaongelmat huomataan kyllä.

Neuvoja saa useilta liitoilta

Kuluttaja voi kääntyä kotinsa sisäilmaan liittyvissä ongelmissa useankin opastajatahon puoleen. Muun muassa Asumisterveysliitto, Allergia- ja astmaliitto ja Sisäilmayhdistys neuvovat ja opastavat sisäilmaan liittyvissä kysymyksissä.

Ne eivät tee kuitenkaan kiinteistöjen ja asuntojen tutkimuksia ja kartoituksia. Niitä tekevät yksityiset yritykset. Näistäkin voi kysellä edellä mainituista liitoista.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen