1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulta

Kullan hinta vaihtelee ostajasta riippuen

Kultaa on kautta historian pidetty vakaana ja turvallisena sijoituskohteena. Kullan hinta on nyt taantuman vuoksi pysynyt korkealla ja se on innostanut ihmiset myyntipuuhiin.

Antti Häkli tutkii asiakkaan myyntiin tuomia kultakoruja. Kuva: YLE / Mira Päätalo

Tulevaisuuden hintakehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa. KultaRahaksi Oy:n toimitusjohtaja Antti Häkli kertoo, että laman mennessä ohi kullan hinta saattaa laskea.

- Kun ei ole kristallipalloa, on vaikea sanoa hintakehitystä. Taloudellisesti epävakaina aikoina, kuten nyt, kullan hinta on noussut. Talous näyttäisi olevan vahvistumaan päin ja saattaa olla, että kullan hintakin on pian laskussa.

Osa kullan ostajista on lähtenyt tänä kesänä tekemään kauppaa Suomea kiertäen. Matkat ovat osana markkinointia, joten kullan ostohinnassa reissaamisen ei pitäisi näkyä.

- Päätoimintamme on edelleen postin kautta tehtävä liiketoiminta. Kajaanissa olemme näyttämässä naamaamme, jotta sana leviäisi homman toimivuudesta.

Kiertueella on samat hinnat kuin postin välitykselläkin.

- Asiakkaalle se on ihan sama lähettääkö postissa vai tuleeko käymään paikan päällä, sanoo Häkli.

Hintavertailu kuitenkin kannattaa kultaa myytäessä, koska kullan hinnat vaihtelevat paljonkin ostajasta riippuen. Puhelinsoitto muutamaan paikalliseen kultaseppäliikkeeseen paljastaa, että erot hinnoissa voivat olla kymmeniä prosentteja.