Helsinkiläiset varautunutta katusoittoyleisöä

Keskustassa raikaavat klassisen musiikin suosituimmat kappaleet sellolla ja marimballa, slaavisävelet hanurilla ja tango kitaralla. Turistille katusoitto tuo ratikoiden kolinan sekaan tyyneyttä ja lomatunnelmaa.

katusoittajat
Sellisti Olga Moon soittaa kadunkulmassa.
Sellisti Olga Moon on tullut Jekaterinburgista soittamaaan Helsinkiin.YLE Helsinki

Mikonkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa soi aamupäivällä Naisen tuoksu -elokuvasta tuttu tango. Selloa soittaa juuri konservatoriosta valmistunut Olga Moon -taiteilijanimeä käyttävä soittotaituri Jekaterinburgista.

Helsingissä katusoittajien ykkösapajilla on tunkua klassisesti koulutetuista soittajista, sillä samassa kadunkulmassa vuoroaan odottaa jo marimbaa soittava kaksikko Pietarista.

– Soitamme Pietarin sinfoniaorkesterissa ja teattereissa, sanoo Stas Grigorenko.

– Soitan täällä, koska tämä on ammattini. Annan musiikkini ihmisille, Olga Moon kuvailee.

– Saan tästä kokemusta, koska haluaisin soittaa ammatikseni ravintoloissa ja hotelleissa, kertoo Irlannista Suomeen muuttanut kitaristi Cathal Ó Braonáin.

Tyyneyttä ratikoiden keskelle

Ryhmä ranskalaisturisteja pysähtyy kuuntelemaan sellisti Olga Moonia. Helene Mazenq ihastelee, koska kotikaupungissa Rennesissä kuulee harvoin selloa, vaikka katusoittoa on paljon.

– Soitto tuo Helsinkiin tyyneyttä ja lomatunnelmaa, mutta on sääli, että kukaan ei jäänyt kuuntelemaan, Mazenq harmittelee.

Katusoittoon ei tarvita Helsingissä erillistä lupaa, mutta äänenvoimakkuuteen vaaditaan hillintää. Katuhanuristien soitto taas loppuu heti, kun kuvausryhmältä ei tipu tarpeeksi rahaa. Toisille soittokokemuksellakin on arvonsa.

– Yleensä lapset kiinnostuvat ja pysähtyvät, ja heidän vanhempansa sen myötä. Myös vanhemmat ihmiset kuuntelevat, mutta 20–40 -vuotiaat eivät niinkään, sanoo kitaraa soittava Cathal Ó Braonáin.

– Joskus on vaikea ymmärtää, että he kuuntelevat pari kolme minuuttiakin, koko kappaleen ja jatkavat sitten matkaansa antamatta rahaa. Ehkä heillä ei ole käteistä, Braonáin pohtii.

– Tosin aikaisin tänä aamuna sain noin vartissa 10 euroa, mutta en paljoa sen jälkeen.

Taiteilijuus voi puhjeta kukkaan kadulla

Sirpa Kärkkäinen kuuntelee kitaristin soittamaa tangoa Stockmannin kulmalla. Hänen mielestään katusoittajat ovat taiteilijoita.

– Suomalaiset ovat vähän sellaisia varautuneita, että helposti ei pysähdytä katsomaan näitä eläviä patsaita eikä katusoittajia, peljätään kovasti et jotenkin ne nyt tulee kimppuun, Kärkkäinen kuvailee.

– Vaikka nyt loman lopussa on todella vähän rahaa, niin minulla on sellainen periaate, että aina annetaan katusoittajalle.

– Katusoittajahan voi oppia todelliseksi mestariksi kadulla, eikös Django Reinhardtkin aloittanut kadulla kitaransoittonsa, Kärkkäinen muistelee.

Katusoittajillakin on omat hittinsä. Kitaristi luottaa tangoihin, sellistin ässät ovat My Way ja Naisen tuoksu ja marimbakaksikko luottaa Bizet´in Carmeniin ja Mozartin Turkkilaiseen Marssiin.

Lähteet: YLE Helsinki/ Ville Mättö