Kokeilu pohjustaa tutun hoitopaikan takuuta

Tampereen päivähoitotakuu laajenee kaikkiin kaupungin päiväkoteihin. Elokuun alusta lähtien on jo kokeiltu 14 päiväkodissa takuuta, joka mahdollistaa lapsen paluun samaan hoitopaikkaan vähintään kolmen kuukauden poissaolon jälkeen.

Kuva: Pekka Elomaa/YLE

Poissalolon syyksi kelpaa esimerkiksi vanhempainrahakausi tai työttömyys. Syksyn kokeilu hakee tietoa mm. poissaolokauden pituusrajan sopivuudesta, mutta sen jälkeen takuu aiotaan vakinaistaa.

Ensimmäisten päivien aikana sopimuksia takuusta on tehty vasta neljä. Asia on vielä uusi, toteaa päivähoidon johtaja Leena Viitasaari:

-Luulen, että kun perheet pohtivat näitä vaihtoehtoja, niin hoitotakuun käyttö vilkastuu.

Kokeilulla katsotaan mm., riittääkö kolmen kuukauden vähimmäispoissaolo, niin että kaupunki pystyy järjestämään luvatun hoitopaikan.

-Kokeilu on kuitenkin vain sen takia, että siirrymme koko kaupungin tasolla hoitotakuuseen. Ensin katsotaan reunaehtoja, että pystytään täyttämään lupaukset, Viitasaari kertoo.

Alkuvaiheen kokeilu kestää alustavan suunnitelman mukaan vuodenvaihteeseen. Mukana on 14 päiväkotia eli Ikuri, Hyhky-Huovari, Männistö, Tahmela-Pispala, Pohjola, Ilmari, Juva, Kyyhkynen, Pelipuisto, Tasanne, Vehmainen, Irjala, Nekala-Viinikka ja Härmälä.

Takuu koskee päiväkotihoidon sekä kokopäivä- että osapäivähoitoa, mutta ei perhepäivähoitoa, ryhmäperhepäivähoitoa ja esiopetusta.

Päivähoitotakuu päättyy lapsen esiopetusvuoden aloittamiseen.

Huoltajat ja päiväkodin johtaja tekevät kirjallisen sopimuksen päivähoitopaikkatakuusta. Perheellä on oikeus kotihoidon tukeen päivähoidosta poissaollon aikana, samoin kaupungin avoimiin varhaiskasvatuspalveluihin.