1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ann Selin

Suomalainen palvelukulttuuri rapistuu

Suomi on itsepalvelun luvattu maa. Ravintoloissa, kaupoissa ja huoltoasemilla itsepalvelu on kunniassaan. Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin kohahdutti muutama vuosi sitten kertomalla jättävänsä aina tarjottimet pöytään itsepalveluravintoloissa, mutta hänkin on joutunut taipumaan periaatteissaan.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kysymykseen vieläkö jätät tarjottimen pöytään itsepalveluravintolassa, Ann Selin vastaa kaarrelleen.

- Kyllä joskus, mutta kyllä se mustavalkoisuus on karissut.

Ann Selinin mielestä asiakkaat alkavat liiankin nöyrästi tehdä sellaisia töitä, joita aiemmin teki palkattu väki.

- Eihän sillä, että yksi tai kaksi ihmistä jättää tarjottimen palauttamatta uusia työpaikkoja luoda. Lähinnä siitä tulee harmia työntekijöille, mutta se oli silloin sellainen statement, Ann Selin muistelee muutaman vuoden takaista YLE Radio Suomen Ajantasan lauantaivierashaastatteluaan.

Räväkästä mielipiteestä syntyi keskustelua ja kritiikkiä kantautui myös Ann Selinin korviin. Jäsenistössä kummeksuttiin puheenjohtajan piittaamattomuuta.

- Ei sitä kielteistä palautetta mahdottomasti tullut. Ihmiset ymmärsivät aika hyvin, mikä se pointti taustalla oli. Keskustelunherättäjänä asia toimi, Ann Selin naurahtaa.

Palvelu ei ole vain luksusta

Ann Selin muistuttaakin, että Suomessa palveluun liitetään liian usein luksusleima.

- Meiltä Suomesta puuttuu itsepalvelun ja luksuspalvelun välimuoto. Suomalaisilla on vähän vaikea heittäytyä palveltaviksi, kun palvelua on niin vähän saatavissa.

- Olin muutama vuosi sitten mukana Ylen Hullu juttu -ohjelmassa. Keräsin astioita ja kyselin lounaspaikan asiakkailta, että olisivatko he valmiita maksamaan palvelusta.

Moni totesi, että ei halua maksaa palvelusta, mutta ylisti samalla esimerkiksi lomamatkoilla koettua ulkomaiden palvelukulttuuria.

Ann Selin arveleekin, että suomalaisilla on väärä hintamielikuva siitä, kuinka paljon palvelusta pitäisi maksaa.

- Olisi sellaista tavallista arkista palvelua, eikä luksusta, jota meiltä kyllä myös löytyy, Ann Selin miettii.