Tuliko Peitsamosta maalaispoika?

Muusikko ja kommunisti Kari Peitsamo tuki viime talven presidentinvaaleissa keskustan Paavo Väyrystä. Vasemmiston omat ehdokkaat eivät kelvanneet monille muillekaan Skp:n kannattajille.

A-studio
Kolme miestä.
Mäen miehet Ari (vas.) ja Aulis Alavudelta tunsivat Santeri Alkion ja Kari Peitsamon.Yle

Mutta miten pitkälle keskustaan Kari Peitsamo itse loikkasi? Mihin aatteellisiin pohdintoihin ja valintoihin johtaa se, että vanha rock-mies antoi pikkusormen Paavo Väyryselle?

Kommunistien flirttailu Väyrysen kanssa kiinnosti A-studion Tuomas Hyytistä. Hän päätti viedä Peitsamon matkalle Helsingistä kohti Rovaniemeä ja keskustan puoluekokousta, jossa Paavo Väyrynen mittauttaa kannatuksensa ensi viikonloppuna.

Matka alkaa Stadin Rööperistä (Helsingin Punavuori), missä Hyytinen ehdottaa Peitsamolle keskusta-aiheisen laulun tekoa. Minkälainen olisi rockin Päätalon tulkinta alavireisestä puolueesta, joka etsii uutta suuntaa ja puheenjohtajaa? Peitsamo tarttuu haasteeseen.

Peitsamo ja Hyytinen tapaavat ennen lähtöä myös keskustan kansanedustajan Mikko Alatalon, joka toivottaa parivaljakolle hyvää matkaa laulamalla oman klassikkokappaleensa ”Maalaispoika oon”.

Automatkalla miehet tapaavat keskustan kannattajia ystäviä ja vihamiehiä, sekä kaksi puheenjohtajaehdokasta, itsensä Väyrysen ja Juha Sipilän. Myös pellon reunassa pidetään taukoa ja haastatellaan kyntömiestä.

Ukaaseja ja neuvoja

Keskustaa myös arvostellaan: viime vaalikauden sähläystä haja-asutusalueiden jätevesilain kanssa ei ole annettu anteeksi. Kirjailija Matti Mäkelä sanoo Peitsamon tapaan sympatiseeraavansa kepua, mutta valittaa että se keskittyy liiaksi maatalouden etujen ajamiseen ja unohtaa maaseudun muut eläjät.

Peitsamo suhtautuu keskustaan uteliaasti ja ymmärtäväisesti, mutta kiistää itse olevansa keskustalainen. Hän kuitenkin maksoi jäsenmaksun voidakseen äänestää Väyrystä neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä.

Hetkittäin kaatuvat myös aatteelliset erot alkiolaisen keskustalaisuuden ja peitsamolaisen kommunismin välillä: lintutornissa Juha Miedon kanssa politiikan ytimeksi paljastuu rehellisyys, tai ainakin rehellisyyden kaipuu.

Matkan varrella Peitsamolle käy selväksi, että keskustan tulevaisuus on veitsenterällä. Lauluntekijä kuulee maakunnissa kovia ukaaseja ja viisaita neuvoja uudelle puoluejohdolle. Väyrynen puolestaan selittää mikä on keskustan aatteellisen isän Santeri Alkion todellinen perintö.

Alkion henki johdattaakin matkalaisia kohti Rovaniemeä. Kappalekin valmistuu sopimuksen mukaan: Peitsamon Keskusta-laulu saa ensiesityksensä A-studiossa 4. kesäkuuta.

A-studio / Tuomas Hyytinen