Koululaisia oopperaan ilmaiseksi

Kansallisooppera arpoo tuhansia seitsemäsluokkalaisia ilmaisiin näytöksiinsä. Koululaisten liput ja matkat maksetaan Suomen Kultturirahaston pussista. Ooppera varaa Sevillan parturin ja Robin Hoodin esityksiä yksinomaan arvontayleisöille.

kulttuuri
Jorma Silvasti ja Judit Kyyhkynen Suomen Kansallisoopperan esityksessä Punainen viiva.
Jorma Silvasti ja Judit Kyyhkynen Suomen Kansallisoopperan esityksessä Punainen viiva.Sakari Viika

Lisäksi kuuteen näytökseen on omat koululaiskiintiönsä. Muun muassa Wagnerin Reinikulta-oopperan iltanäytöksiin on varattu 100-200 paikkaa näytöstä kohti.

Jotkut epäilevät yksinäytöksisen oopperan olevan liian pitkä katsottavaksi koululaisille, mutta Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava on optimistinen.

- Kyllähän he katsovat kolme tuntia elokuvaakin, joka kertoo sormuksesta ja kääpiöistä, joten mikseivät sitten oopperaa.

7 000 oppilaan vierailut toteutuvat ensi vuoden aikana Kansallisoopperan 100-vuotiajuhlan kunniaksi. Arjava kertoo, että kyse on satojentuhansien eurojen panostuksesta.

- Riippuu siitä, miten halvalla kuljetukset saadaan järjestettyä, mutta vähintään 400 000 euroa tähän menee.

Kaikki koulut voivat ilmoittautua mukaan Kansallisoopperan sivuilla 1. syyskuuta mennessä. Hankkeeseen kuuluu myös opettajille annettava yhden päivän koulutus, jolla oppilasryhmät voivat ennakolta valmistautua oopperassa käyntiin.

Kunnat ovat toivoneet kulttuuria uusilla ja erilaisilla tavoilla suuremmaksi osaksi koulunkäyntiä. Monella paikkakunnalla on viime vuosina valmisteltu kouluihin erityisiä kulttuurikasvatussuunnitelmia.

Lähteet: YLE Uutiset / Radion kulttuuriuutiset