Karavaanarius koukuttaa kansaa

Asuntovaunumatkailun suosio on kovassa kasvussa. Asuntovaunujen ja -autojen kera leiriydytään karavaanialueille yhä pidemmiksi ajoiksi. Monilla matkantekoon vaikuttaa bensan hinta.

ilmiöt
Asuntovaunu Lintulahden leirintäalueella.
Yle / Jarkko Riikonen

Suomessa karavaanarius kiehtoo entistä useampia. Esimerkiksi Keski-Suomen karavaanariyhdistyksessä on vajaa 3000 jäsentä ja vuosittain toimintaan tulee mukaan jopa sata uutta karavaanaria.

Mökin kaltaista työleiriä kartetaan

Äänekoskelainen Jarmo Eskelinen päätti jo pienenä, ettei halua koskaan mökkiä - samanlaista työleiriä kuin vanhemmillaan. Asuntovaunun Eskelinen hankki vaimonsa kanssa jo 15 vuotta sitten.

Vaunun ympärille tehdään terasseja, kaiteita ja kukkaistutuksia. Jokainen saa tehdä vaununsa ympäristön omannäköisekseen.

Jarmo Eskelinen

- Siinä on se vapaus, että voit lähteä, tulla ja mennä eri alueille ja kulkea sinne, minne tuntuu hyvältä. Ja sitten on tämä sosiaalinen kanssakäyminen, joka tässä myös kiehtoo, kuvailee Eskelinen.

Sosiaalisuus onkin lajin harrastajille tarpeen, sillä karavaanialueella naapurit ovat lähellä ja tulevat tutuiksi. Moni viettää myös yhä enemmän aikaa omalla vaunupaikallaan, eikä tienpäälläolo ole kaikille pääasia.

- Nykyisin on polttoaineen hinnat nousseet, niin että se on kanssa yksi mikä vaikuttaa ja jos ei ole mitään hirveitä suunnitelmia, että on pakko lähteä jonnekin, niin voi olla täälläkin, sanoo vaunukonkari.

Vaunun viereen voi loihtia kukkaloiston

Konginkankaan Lintulahden karavaanialueen 175 vaunupaikasta puolet on varattu ympärivuotiseen käyttöön. Paikan vuosihinta on 350 euroa. Alueella saa käyttää vapaasti veneitä, grillipaikkoja ja saunoja.

- Lintulahdessa tulee vietettyä aikaa niin, että kesä-, heinä-, elokuu ollaan kolme neljä yötä ehkä kotona ja muu aika täällä ja välillä pannaan vaunu perään ja heitetään muutaman viikon reissu jossain päin Suomea ja ehkä syksyllä toinen, mutta muuten koko kesä menee täällä. Syksyllä, talvella ja keväälläkin ollaan täällä viikonloput.

Myös sisustuskärpänen on puraissut monia karavaanareita.

- Vaunun ympärille tehdään terasseja, kaiteita, kukkaistutuksia. Jokainen saa oikeastaan itse tehdä sen vaunun ympäristön omannäköisekseen miten haluaa.

Mutta millaiset ihmiset sitten alkavat karavaanareiksi ja viihtyvät hommassa?

- Pitää olla sosiaalinen ja kaikkien kanssa toimeentuleva, sellainen on karavaanari, tiivistää Eskelinen.