1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teollisuus

Uusia merkityksiä vanhoille tiiliseinille

Tehdasrakennusten uusiokäyttöä pohditaan Tampereella. Ainutlaatuisessa koskimaisemassa vierailee 400 teollisuusperinteen asiantuntijaa. Esillä ovat teollisuusalueiden ja rakennusten uusiokäytön lisäksi UNESCO:n maailmanperintökysymykset.

Kuva: YLE

Tampereen Finlaysonin alueella työskentelee tällä hetkellä enemmän ihmisiä kuin puuvillatehtaan kulta-aikana. Tehdastilat ovat vaihtuneet muun muassa elokuvateattereiksi, ravintoloiksi ja museoiksi.

Yksityiset yritystilat on siis avattu kaiken kansan käyttöön yleiseksi tilaksi, kertoo Pirkanmaan maakuntamuseon yksikön päällikkö Tuija-Liisa Soininen.

- Monet uudiskäytöt ovat sellaisia, että on avattu ennen suljettuina olleita alueita yleisön käyttöön. Se on minusta plussaa.

Tehtaat eivät enää palaa vanhojen seinien sisään

Tehdasrakennusten käyttö sen alkuperäissuunnitelmista poiketen on yleistä myös muualla maailmassa, sanoo Teollisuusperinteen kansainvälisen yhteistyöjärjestön puheenjohtaja Patrick Martin.

- Suurimmaksi osaksi teollistuneessa maailmassa uusiokäyttö tarkoittaa myös uusiomerkitystä. Vanhoja tehdasrakennuksia muutetaan museoiksi, asunnoiksi tai liiketiloiksi, Martin listaa.

Tampereella on kuitenkin edelleen punatiilirakennuksia myös tehdaskäytössä. Niiden uudiskäyttöä joudutaan miettimään myöhemmin, muistuttaa Tuija-Liisa Soininen.

- Mehän emme tiedä mitä Takolle tapatuu, ja tietenkin toivomme että se on siinä vielä pitkään. Tämä on kuitenkin vähintään valtakunnallisesti merkittävä kansallismaisema, ja sillä on myös kansainvälistä arvoa.

Uuteenkin totttuu lopulta

Muutamia vuosikymmeniä sitten Tampereella kaadettiin tehdasmiljöötä uudisrakentamisen tieltä.

Moni olisi pitänyt maisemassa mieluummin esimerkiksi vanhat Verkatehtaan rakennukset, sanoo Tuija-Liisa Soininen.

- Totta kai se olisi ollut paras vaihtoehto esimerkiksi maailmanperintökohteen statuksen kannalta. Kun itse tulin Tampereelle töihin, Ilves-hotelli tuntui verkatehtaan paikalla pahan näköiseltä, mutta nyt oikeastaan odotan jo sitä aikaa, että se alkaa istua maisemassa.

Tampereen koskimaisemaa haetaan UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.