1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oli ennen Angry Birdsejäkin pelihittejä

Larppaajat metsissä, Afrikan tähden metsästäjät pöydän äärellä ja Commodore 64:n hakkajat kotonaan - suomalaisen peliteollisuuden eri puolet ovat esillä Mediamuseo Rupriikissa Tampereella kesäkuun alussa.

kulttuuri
Lapsia ja aikuisia pöydälle levitetyn Afrikan tähti -pelin ympärillä.
Jo toistamiseen Afrikan tähden maailmanmestaruuden voittanut Maxemilian Grönblom (kesk.) tekee yhtä viimeisistä siirroistaan perässä kirivän Toni Suomisen (vas.) jännittäessä vieressä.YLE

Rovion vihaisilla linnuilla on taustallaan monta pientä ja suurta suomalaista pelimenestystarinaa. Pelien kirjo on nähtävissä ja koettavissa uudelleen mediamuseo Rupriikin näyttelyssä, jonka tavoitteena on nostaa esille nostalgisia ja legendaarisia alkuperältään suomalaisia pelituotteita sekä peliosaamista.

Pelejä on esillä lähes sadan vuoden ajalta nykypäivään saakka. Mukana on myös sisällissota-aiheinen, Suomen vanhin lautapeli. Näyttelyssä näkee yhdellä silmäyksellä pelien kirjon ja saa viime aikojen hittipelejä kontekstiin, sanoo näyttelyn tuottaja, pelitutkijaAnnakaisa Kultima.

- Meillä on pelin tekemistä ollut niin pitkään ja meillä on Suomessa hyvä osaaminen pelien tekemiseen, mutta se on hyvin monimuotoista. Kaikki ei ole sitä teollisuutta, vaan on myös harrastelijoiden tekemiä pelejä. Kaikki kuuluu ikään kuin samaan pakettiin. Täältä oppii paatunutkin pelaaja uusia asioita.

Moni hitti jäänyt unholaan

Suomalaiset pelintekijät ovat vuosikymmenien aikana tuottaneet erilaisia peliteoksia - esimerkiksi pelialan klassikot Afrikan tähti (1951), Commodore 64:lle vuonna 1986 julkaistu Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja Radiomafiassa 1990-luvun alussa pyörinyt fantasiaroolipeli Lohikäärmepuu.

Uudempaa digitaalista sukupolvea edustavat Outland (2011), Trials HD (2009), Trine (2009) sekä maailmanlaajuista suursuosiota nauttiva Angry Birds (2009).

Näyttely on auki Mediamuseo Rupriikissa tiistaista sunnuntaihin 5. - 10. kesäkuuta.

Lue seuraavaksi