1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. melonta

Jenni Vänskä ei pelkää kosken kuohuja

Joensuun Kauhojia edustava freestylemeloja Jenni Vänskä viihtyy hyvin aallon harjalla. Nuorten EM-kilpailuissa seitsemänneksi sijoittuneen Jennin seuraava tavoite on SM-mitali. Lajista hän innostui isänsä opastuksella.

melonta
Jenni Vänskä.
Jenni Vänskä kauhoo Ruunaan Neitikoskella.YLE / Anneli Lujanen

Jenni Vänskä sanoo, että koskeen on aina hauska mennä. Hän ei kuohuja pelkää.

- Isä meloo ja siitä innostuin kokeilemaan. Ensin tehtiin eskimokäännöstä ja siitä se alkoi. Jos aikoo tätä lajia harrastaa, niin eskimokäännös on hallittava - sitä voi opetella uimahallissa. Meillä on Joensuun Kauhojilla oma seuravuoro, joten silloin harjoittelu onnistuu. Tietysti pitää osata uida. Mikään huippu-uimari ei tarvitse kuitenkaan olla.

Joensuun lyseon lukiossa kolmatta vuotta opiskeleva Jenni on jo saanut myös kansainvälistä kokemusta. Nuorten EM-kilpailuissa Itävallan Lienzissä tuli seitsemäs sija. Kilpailusta jäivät hyvät muistot ja nyt nuori meloja lupaus haluaa lisää menestystä myös Suomen rajojen ulkopuolella.

- Kypärä, liivit, kajakki ja mela, ne ovat perusvarusteet tähän lajiin, niillä pärjää. Lajin kuuluvat spinit, voltit ja macnästit - näitä pitää hallita, tasoerot voivat olla isoja. Kilpailuissa annetaan pisteitä ja kenellä on isoin pistemäärä on voittaja. Aikaa suoritusten tekemiseen on 45 sekuntia: sen jälkeen tehtyjä suorituksia ei oteta huomioon, Jenni selvittää lajin ominaispiirteitä.

"Neitikoski on huippupaikka"

Jenni Vänskä kertoo harjoitelleensa volttien tekoa vuoden ajan. Spini on sen sijaan tuttu juttu.

- Se tehdään etusurfissa, melaveto ja käännös 180 astetta ja sitten toinen veto, käännös on 360 astetta. Tämä Neitikoski on huippupaikka harjoitella niitä. Kilpailuissa on ensin alkuerät, jokaisella on kaksi suoritusta ja sitten mennään semifinaaleihin tai neljännesvälieriin, riippuu osanottajien määrästä. Jos mielii loppukilpailuun, jokainen taso on selvitettavä erikseen. Edellisten erien pisteet mitätöityvät.

Jenni Vänskän seuraava kilpailu on SM-kisat 7. elokuuta. Silloin tavoitteena on olla kolmen parhaan joukossa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Anneli Lujanen

Lue seuraavaksi