1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. litium

Litiumkaivoksen perustamistyöt käynnissä Kokkolassa

Litiumkaivoksen perustamistyöt ovat käynnistyneet Ullavan Läntässä. Esiintymän pintaa on kaivettu viikon verran esiin. Lähialueella on kesän mittaan myös etsitty lisää litiumesiintymiä.

Kuva: YLE / Keski-Pohjanmaa

Alueelta on myös louhittu suuret määrät kiviainesta, jota viedään rikastustutkimuksiin.

Kesän mittaan kaivosalueen lähellä on tehty vielä malminetsintöjä. Toimitusjohtaja Olle Sirén Keliber Oystä toteaa, että sijoittajat kaipaavat kaivoksen aloittamiseksi nykyistä mittavampaa määrää avolouhittavaa metallia.

- Kyllä se löytyy. Kunhan nyt osataan vaan kohdentaa nämä kairauskohteet, tutkimuskohteet, oikein. Voi olla, että siihen menee vähän enemmän aikaa, jos ei heti onnistuta valitsemaan kohteita oikein. Mutta näyttää hyvin lupaavalta kaiken kaikkiaan. Kyllä se varanto tavalla tai toisella on löydettävissä, vahvistaa Sirén.

Kaivosyhtiö Nordic Mining ASA on ilmoittanut, että varsinainen kaivostoiminta alkaa Läntässä 2013 alkusyksystä. Tällöin kaivosrakennelmia pitäisi alkaa rakentaa Länttään ensi vuoden aikana, aikaisintaan ensi keväänä.

Olle Sirénin mukaan seutukunnassa on 500 neliökilometrin alueella hyviä litiumvarantoja. Syvällä maaperässä litumia on varmasti. Kaivosyrittäjä haluaa kuitenkin hyödyntää pinnalla olevaa, avolouhittavaa litiumia.