1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. chili

Chili polttaa ja kiehtoo

Mikä saa suomalaisen miehen kiinnostumaan viherkasvien kasvattamisesta ja ruoanlaitosta? Kolme vuotta sitten perustetun Suomen chiliyhdistyksen jäsenmäärä paisuu kuin pullataikina. Chiliharrastuksessa yhdistyvät kulinarismi, kasvinhoito ja kemia. Ensi viikolla chiliharrastajat ja chilistä kiinnostuneet kokoontuvat Tampereelle.

chili
Janne Alatalo maistaa chiliä
Janne Alatalo piipahti Lahden Radiossa näyttämässä miten chliä maistetaan miehekkäästi.YLE / Lahti

Suomen chiliyhdistyksen puheenjohtaja, lahtelainen Janne Alatalo on innoissaan esitellesssään Naga Morich-chilejä, jotka tunnetaan yhtenä kaikkein tulisimmista chililajikkeista.

- Tämä on tuhansia, jopa kymmeniätuhansia kertoja tulisempaa kuin Tabasco. Eihän tätä raakana pitäisi välttämättä syödäkään, vaan tätä voi esimerkiksi kuivattaa, jauhaa ja käyttää sitten mausteena.

Alatalon chiliharrastus alkoi ruoanlaitosta. Mies innnostui chileistä, kartutti tietojaan ja jäi koukkuun.

- Aika moni harrastaja tilaa esimerkiksi siemeniä ulkomailta ja kasvattaa sekä jalostaa itse omat chilinsä, kertoo Alatalo.

Moni tavallinen pulliainen on saanut ensimmäisen chilikontaktinsa juuri Tabasco -maustekastikkeen kautta ja se on avannut tien uskomattoman rikkaaseen mausteiden maailmaan.

- Samalla tulee perehtyneeksi mausteiden historiaan, koostumukseen, kasvitieteeseen ja gastronomiaan. Chilit ovat lisäksi siitä mielenkiintoisia kasveja, että uusia lajikkeita löytyy edelleen, joten harrastus tarjoaa koko ajan uusia elämyksiä, hehkuttaa Alatalo.

Intohimoisimmat harrastajat kokoontuvat chilifestivaaleille

Chiliharrastajat perustivat Suomeen oman yhdistyksen kolme vuotta sitten ja tällä hetkellä jäsenmäärä on noussut jo yli tuhanteen.

- Suurin osa jäsenistämme, eli noin 90%, on miehiä. Tämä ehkä koetaan jotenkin miehiseksi jutuksi, kun kyse on väkevistä aineista, naurahtaa Alatalo.

Yhdistys järjestää myös erilaisia tapahtumia, joista näkyvin on chilifestivaali, joka tänä vuonna järjestetään 21-22. elokuuta Tampereella.

- Siellä on tarjolla tietoa, maistiaisia, reseptejä ja järjestämme myös chilinsyönnin MM-kisat, jossa kilpailijat ottavat toisistaan mittaa syömällä Naga Morichia.

Tulinen tavara ruokkii mielikuvitusta

Chilistä on olemassa paljon vääriä uskomuksia ja myyttejä, joista johtuu tietämättömyydestä ja osa omiin havaintoihin.

- Chili ei esimerkiksi polta makuaistia pilalle, sillä poltteen aiheuttavat kapsaisinoidit vain hämäävät hermostoa ja aiheuttavat tunteen poltteesta, valistaa Alatalo.

Toinen väärinkäsitys koskee poltteen helpottamista – vesi ei suinkaan ole paras lääke chilipoltteeseen.

- Kyllä vesikin auttaa, mutta vain hetkellisesti. Parempi apu löytyy esimerkiksi maitotaloustuotteista, muistuttaa Alatalo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi