1. yle.fi
  2. Uutiset

Olli kävi kulmilla Simpeleellä

Olli Saarelan kesäkiertue rantautui torstaiaamuna Rautjärvelle Simpeleen torille. Mistäpä muusta Simpeleellä tällä hetkellä puhutaan kuin myrskytuhoista.

Rautjärvi
YLE Etelä-Karjala

Simpeleen torilla on markkinat ja tarjolla ostosten lisäksi on monenlaista ohjelmaa. Musiikkiesitysten välissä Olli jututti rautjärveläistä Pentti Hinkkasta, jonka kotitalo ja kesämökki kokivat kovia kesän myrskyissä.

- Olin yksin kotona ja seurasin, kun puita kaatuili. Se kesti sellaiset 12-13 minuuttia ja ihan lopussa yksi puukaatui talon päälle, Hinkkanen kertoo kaunun minuuteista.

Hinkkasen pihalla kaatui usieta puita, josita yksi myös sähköjohtojen päälle. Sähköjä Hikkasen perhe ei ole vieläkään saanut, mutta toiveissa on, että loppuviikosta elämä palaisi normaaliksi sähköjen palauttamisen myötä.

Mökillä Hinkkanen ei ole päässyt vielä käymään sillä myrskytuulet kaatoivat mökkitielle yli 20 puunrunkoa. Mies kuitenkin jaksaa edelleen ajatella positiivisesti.

- Velimiehellä on metsäkone, joten eiköhän ne puut saada omin voimin korjattua pois. Monella on vielä huonommin, hän sanoo.

Kunta tietotoimistona

Rautjärven kunnan kehitysjohtaja Anna-Leena Ritan mukaan kahden mysrkyn silmään joutunut Rautjärvi oli heti Veeran jälkeen vaipua epätoivoon, mutta nyt, viikkoa myöhemmin, alkaa jo toivon pilkettä näkyä kuntalaisten silmissä.

Myrskyjen vaikutukset kunnan omiin toimintoihin olivat merkittävät. Vahingot kiinteistöille, tiestölle ja esimerkiksi katuvalaistukselle olivat suuret. Sähköpulasta kärsiviä on kunnantalolla pyritty auttamaan kaikin mahdollisin keinoin. Kunta on tarjonnut mm. veden jakelua, kännyköiden lataus- ja pyykkipalvelua.

Rautjärven kunta on poikkeustilanteessa toiminut myös monenlaisen tiedon tietotoimistona. Kun asukkaat eivät tiedä mistä saada tietoa esimerkiksi kaatuneiden puiden raivaamisesta ja sähköjen palautumisesta, soitetaan kuntaan.

- Tätä tehtävää olemme pyrkineet hoitamaan, koska se kuuluu myös kunnan tehtäviin, Rita kertoo.

Metsänhoitotyö kestää pitkään

Metsänhoitoyhdistys järjesti torstaina Rautjärvellä myös tilaisuuden, jossa metsänomistajille kerrottiin, minkälaisiin toimenpiteisiin myrskytuhojen korjaamiseksi on ryhdyttävä. Metsänomistajia kehotetaan kärsivällisyyteen, sillä työtä on paljon ja työntekijöitä rajallisesti.

Metsänomistaja Jouko Hämäläinen ei ole vastaavaa tuhoa kokenut koskaan aikaisemmin. Hänen mielestään Simpele ei ole enää koskaan entisensä.

- Näiden vaurioiden korjaaminen kestää niin kauan, että yksi sukupolvi ehtii mennä jo unholaan, Hämäläinen toteaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi