Kengityssepällä kädet täynnä työtä

Eteläisestä Kittilästä, Kinisjärveltä, oleva Aki Kurkinen on kengitysseppä. Aki tekee töitä hevosten kanssa ja on täällä pohjoisessa varsin harvinanen ammattimies. Aki on kiertävä kengitysseppä ja hänen työmaanaan on koko Lappi.

hevonen
Kengitysseppä Aki Kurkisen asiakkaina on paljon ratsuhevosia. Tässä Fragile Casper, eli "Toope" saa uudet kengät Miia Suomen hevostilalla Rovaniemen Sinetässä.YLE / Jorma Korhonen

Aki Kurkinen on ollut kengitysseppänä parikymmentä vuotta. Kengityssepäksi hän valmistui aikoinaan Ypäjän hevoskoulusta. Vuosien aikana kengittäjän työmäärä on vain kasvanut. Kurkisen mukaan hevosharrastus Lapissakin on jo niin suurta, että töitä on kädet täynnä - töitä on melkein enemmän kuin ehtii tehdä..

Pääosa Akin asiakkaista on ratsuhevosia, mutta kengittäjä päivystää myös raviradoilla. Torstaina Aki oli kengittämässä ratsuja Rovaniemen Sinetässä Miia Suomen hevostilalla. Vakituisia asiakkaitaan Aki tapaa kuuden-kahdeksan viikon välein.

Aki Kurkinen pitää ammatistaan. Tutuiksi ovat tulleet niin hevoset kuin hevosten omistajatkin... tai paremminkin niiden hoitajat.

-Tämä on tällaista sosiaalista puuhastelua. Työn lomassa on mukava jutella isäntien ja emäntien kanssa ja kyllä sitä juttua piisaakin.

Lapissa hevoset hyväkuntoisia

Kengitysseppä Aki Kurkinen kehuu Lapin hevosten kuntoa.

-Hevoset ovat täällä Miia Suomen tilallakin terveitä ja hyvässä hoidossa. Senhän näkee... karvakin kiiltää kyljissä niin, että oman kuvansa näkee.

Mian hoidossa on tällä hetkellä kahdeksan hevosta, joista kolme omaa. Koko hevostila Sinetässä on upeassa kunnossa ja treenausolot maneeseineen aivan huippuluokkaa. Miia Suomi ryhtyi hevosalalle yrittäjäksi kymmenen vuotta sitten.

Miia kehuu ja kiittelee Aki Kurkisen ammattitaitoa ja osaamista.

-Oikeanlaiset kengät ovat hevoselle tärkeät. Jalat pysyvät terveinä ja siitäpä hevonenkin on tyytyväinen.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen