1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorisojoukon häiriköinti uhkaa lopettaa Pilkanmaan kirjaston

Kirjasto on ollut suljettuna viime viikosta lähtien, kun alle 15-vuotiaat pojat häiriköivät kirjastossa. Ongelma on jatkunut Pilkanmaalla jo pidempään.

Pilkanmaa, Kouvola
Pilkanmaan kirjasto
YLE / Antti Kolppo

- Tullaan sisään valtavalla metelillä, katsellaan nettipornoa, tapellaan ja mennään henkilökunnan työtiloihin. Olemme myös havainneet sen, että he tulevat parvekkeen ikkunasta sisään, siis ovat saattaneet käydä kirjastossa silloinkin kun se on suljettu, listaa Valkealan kirjastokimpan johtaja Kirsti Pohjonen.

Tällä hetkellä kirjasto on suljettu häiriköivien nuorten takia. Kirsti Pohjonen laittoi kirjaston kiinni viime viikolla, kun nuorten käyttäytyminen yltyi niin pahaksi.

- Se oli hirveää tappelua ja yritin saada heitä ulos. He rupesivat siellä juoksemaan ympäriinsä. Kun sain oven kiinni niin he tulivat parvekkeen ovesta sisään. Se oli minulle liikaa, Pohjonen muistelee.

Pohjonen sai tietää Pilkanmaan kirjaston ongelmista viime keväänä, jolloin vakituisen kirjastonhoitajan sijaiset joutuivat kiusanteon kohteeksi.

- He olivat ihan shokkitilassa, Pohjonen päivittelee.

Kirjastoa uhkaa lakkauttaminen

Kaupunki pohtii tämän vuoden aikana, mitkä kirjastot saavat jatkaa toimintaansa. Alueella tapahtuva häiriköinti ja kirjaston vähäinen käyttö laittavat Pilkanmaan kirjaston ensimmäiseksi karsintalistalle, sanoo Valkealan kirjastokimpan johtaja Kirsti Pohjonen.

- Yksi mahdollisuus on, että siitä tehtäisiin ns. koulukirjasto ja sen ylläpito siirtyisi viereiselle koululle. Koululaiset ja päiväkotihan sitä kirjastoa käyttävät. Toki siellä on aikuisasiakkaita, mutta koululaiset ja päiväkoti sitä käyttävät eniten. Kyllä vähän siltä näyttää, että jos joku paikka lakkautetaan niin kyllä se on Pilkanmaa, sanoo Pohjonen.

Pilkanmaan kirjasto pysyy suljettuna ainakin ensi viikon loppuun, minkä jälkeen kirjaston vakituinen työntekijä palaa sairaslomalta töihin.

Poliisilla ei tietoa häiriköinnistä

Poliisi ei ole saanut ilmoituksia häiriköinnistä tai ilkivallasta Pilkanmaan alueelta. Muutenkin tilanne on poliisin mukaan harvinainen.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen asiasta, sanoo rikoskomisario Juha Paukkunen Kymenlaakson poliisilaitokselta.

Kynnys ilmoittaa häiriötilanteesta poliisille voi olla korkea, Paukkunen huomauttaa. Ensisijaisesti poliisi patistaa lasten vanhempia puuttumaan asiaan.

- Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen lastensuojeluviranomaisille, jotka ottavat yhteyttä lasten vanhempiin, Paukkunen muistuttaa.

- Ongelmatilanteessa yhteyttä voi ottaa myös poliisiin, joka ajaa häiriköt pois, Paukkunen jatkaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi

Lue seuraavaksi