Taidemyynnillä rahaa yliopistolle

Itä-Suomen yliopiston rahankeräys laajenee taidepiireihin. Viisi yläsavolaista kuvataiteilijaa myy perjantaina yleisölle Lapinlahdella avautuvassa näyttelyssä töitään tukeakseen Itä-Suomen yliopiston varainkeruuta.

Lapinlahti
Taidenäyttely  piispa Arsenin kodissa
YLE / Toni Pitkänen

Myynnissä on esillä grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia. Taulujen myyntituloista 60 prosenttia lahjoitetaan yliopistolle ostajan nimellä. Kuvataiteilijat saavat tuotosta 40 prosenttia.

Jos kaikki taulut saadaan myydyksi, karttuu yliopiston rahoitus 77 000 eurolla, kun summaan lasketaan mukaan valtion rahoitusosuus.

Näyttelyn isäntänä piispa Arseni

Näyttelyssä töitään myyvät taiteilijat ovat kaikki yli 70-vuotiaita. Näyttelyn on ideoinut ja järjestänyt lapinlahtelaisen taiteilija Pauli Martikaisen vaimo.

Taidenäyttely pidetään piispa Arsenin kodissa, Lapinlahden entisellä Pajujärven koululla. Piispa Arseni toimii näyttelyn isäntänä ja hän on lahjoittanut näyttelyyn myös omia teoksiaan myytäväksi.

Näyttelyn seniorikuvataiteilijat ovat lapinlahtelaiset Anita Ermala-Järveläinen, Juha Järveläinen ja Pauli Martikainen Lapinlahdelta sekä iisalmelainen Osmo Monto. He ovat käyneet Suomen Taideakatemian koulua ajanjaksolla 1949 - 1970.

Taiteilijat toivovat, että myös Itä-Suomen kuvataideyhdistyksiltä ja -seuroilta löytyisi kiinnostusta järjestää teosmyyntinäyttely yliopiston tukemiseksi.

Lähteet: YLE Savo