Festarijärjestäjät ottavat turvallisuuden tosissaan

Lauantaina alkava Vantaan Ankkarock suhtautuu yleisön turvallisuuteen tavallistakin vakavammin. Porin Sonispheren tapahtumien takia festivaalialueen myrskynkestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

PMMP Kuva: Tomi Mikola

Viime viikonloppuna Porin Sonisphere -festivaaleilla loukkaantui nelisenkymmentä ihmistä, kun syöksyvirtaus iski alueelle lennättäen pressuja ja ruokakojuja ihmisten päälle. Kaksi loukkaantui vakavasti ja heistä toinen kuoli vammoihinsa torstaina sairaalassa.

Porin tapahtumat ovat puhuttaneet myös Korson Ankkarockin järjestäjiä. Viikonlopuksi kun on luvattu niin hellettä kuin voimakkaita ukkoskuuroja. Sään ääri-ilmiöt onkin otettu huomioon festivaalin turvallisuussuunnitelmassa, kertoo tuotantopäällikkö Mikko Niemelä.

- Totta kai kiinnostuneina seurattiin, miten asiat Porissa hoidettiin ja otetaan sitten huomioon se, mitä sieltä on opittu. Tarkastetaan asiat tarkemmin ja seurataan säätilan edistymistä viikonlopun aikana.

Tuulen päästävä kulkemaan läpi

Ankkarockin rakennelmien turvallisuus tarkastetaan tänä vuonna useita kertoja. Tärkeää on muun muassa varmistaa, että mahdollinen kova tuuli ei pääse puskemaan rakenteita nurin, kertoo Local Crew Oy:n turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen.

- Kaikki tämän päivän lavarakenteet on suunniteltu niin, että sieltä jostain tuuli pääsee livahtamaan välistä. Muuten tuuli muodostaisi purjepinnan, jota ei pidättele sitten mikään ja se kaataisi valtavalla voimallaan isonkin lavan. Meidän kaikissa rakenteissa se pressu on joko helposti irrotettavissa tai läpäisee tuulta riittävästi, sanoo Ketonen.

Local Crew vastasi myös Porin Sonispheren turvallisuusjärjestelyistä.

Paniikin estäminen olennaista

Korsoon odotetaan viikonlopun aikana noin 20 000 musiikin ystävää. Jos vaaratilanne sattuu, on tärkeintä välttää paniikin syntyminen yleisön joukossa. Vaarasta on kerrottava ihmisille nopeasti ja ymmärrettävässä muodossa. Ketosen mukaan lavalta kansankielellä asiat selittävä juontaja tai artisti hillitsee hätäännystä yleensä parhaiten.

- Yleensä tällainen rauhoittaa tilanteen paljon paremmin, kuin se, että joku käy megafonin kanssa huutamassa, että pysykää paikallanne, älkää liikkuko mihinkään, Ketonen toteaa.

Ilman poliisin ja pelastuslaitoksen yhteistyötä Suomessa ei järjestetä yhtään festivaalia. Poliisi sanoo järjestäjien suhtautuvan vakavasti yleisön turvallisuuteen. Nykysäännöt eivät kaipaa tiukennuksia Porin tapahtumien takia, arvioi komisario Markku Koskimäki Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

- Lainsäädännössä ei ole mitään vikaa. Se on nimenomaan nyt kiinni viranomisten ja järjestäjien aktiivisuudesta. Paljon pystytään nykylain puitteissa tekemään, Koskimäki vakuuttaa.