Avioon iltamyöhällä Turussa ja Säkylässä

Pienimuotoinen vihkiminen yöaikaan kasvattaa suosiotaan. Turussa ja Säkylässä järjestetään tänään paikkakuntien ensimmäiset hääyötapahtumat. Ideana on järjestää vihkiäiset vaivattomasti, tosin esteettömyystodistukset tarvitaan.

Hääyö
Vihkisormukset naisen ja miehen sormissa.
Yle

Vastaavia vihkitapahtumia on järjestetty vuoden ajan ympäri Suomea.

Säkylän seurakunnan kappalainen Ismo Nieminen kertoo, että heille hääyön järjestäminen on ollut kokeilu, jonka uskotaan onnistuvan yli odotusten.

- Tapahtuman suosio yllätti meidät. Ajattelimme, että jos parikin paria tulee niin olemme tyytyväisiä, ja nyt niitä tuleekin ainakin seitsemän, kuvailee kappalainen Ismo Nieminen Säkylän seurakunnasta.

Kummallakaan paikkakunnalla ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan etukäteen. Hetken mielijohteesta vihille ei pääse, vaikka tarkoituksena onkin vihkiä parit saapumisjärjestyksessä. Avioliittoon aikovilla on oltava mukanaan esteettömyystodistus, ja heidän on oltava rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen seurakunnan jäseniä.

Henrikin seurakunnan kappalainen Toni Pätsi kertoo, että turkulaisparit ovat olleet kiinnostuneita tapahtumasta.

- Minulle on tullut kyselyjä pariltakymmeneltä parilta kahden viikon aikana, Pätsi kuvailee.

- Jos esimerkiksi kolmekymmentä paria tulee tapahtumaan, niin se on hieno saavutus. Kaikki ennen puolta yötä saapuneet vihitään, hän jatkaa.

Kirkkohäät ilman suuria juhlia

Hääyö-tapahtuma tarjoaa pareille mahdollisuuden avioitua ilman suuria juhlia.

- Meillä on nykyisin perinteenä isot ja aika kalliitkin häät, jotka vaativat ainakin vuoden suunnittelun. Se on aika rankka prosessi, joka ei sovi kaikille, Nieminen pohtii.

- Ehkä tämä on tällanen asia, jolla halutaan saada ihmisten tietoisuuteen sitä, että pienimuotoisetkin vihkiäiset ovat todella mahdollisia kirkossa, hän jatkaa.

Turussa vihkipaikkana toimii Henrikin kirkon vieressä sijaitseva Tähkäpuisto. Pätsin mukaan kaunis puistoympäristö herätti ajatuksen puistossa järjestettävästä hääyöstä.

- Tähkäpuistossa on kaksi katosta, joissa vihkiminen tapahtuu, Pätsi kuvailee.

Hääyötapahtuma saattaa muuttua perinteeksi

- Henrikin seurakunnan osalta on pohdittu sitä, että hääyötapahtumasta saataisiin elokuinen perinne, Pätsi kertoo.

Tapahtuma saattaa saada jatkoa myös Säkylässä.

- Katsotaan miten lauantai sujuu. On se mahdollista, että vaikka ensi kesänä yritettäisiin uudestaan, Nieminen pohtii.

Lähteet: YLE Turku