1. yle.fi
  2. Uutiset

Lepaan Anna halajaa menetettyä rakkautta

Kun keväisenä iltana kävelee Hattulan Lepaan puutarhaoppilaitoksen kulmilla, saattaa nähdä tuulimyllyssä eli mamsellissa yhdessä ikkunassa kajastavan valon, tai saattaa kuulla nuoren neidon huokailevan koivikossa.

Lepaa, Hattula
Tuulimylly aamuvalaistuksessa
YLE / Mari SIltanen

Yksinäisen valon kajasteessa on Lepaan Anna ja on ollut jo kuuden sadan vuoden ajan. Haamu-Anna kaipaa, mitä muutakaan kuin menetettyä rakkautta.

Nuori Lepaan Anna ja Maunu Tavast, kirkonmies ja tuleva Turun piispa, rakastuivat toisiinsa 1400-luvun alussa. Lepaan Annasta ei itsestään ole paljoa tietoa, mutta Maunu on saattanut hyvinkin seikkailla Lepaan maisemissa. Aivan naapurissa nimittäin asusti Suomen ensimmäinen ritari Niilo Olavinpoika, joka oli Maunun kaveri ja Maunun isällä taas oli maata myös Hattulan Mierolassa.

Tarina kertoo, että Annan ja Maunun rakkaus sai täyttymyksensä kyllä, mutta yhteen pari ei voinut Maunun aseman vuoksi mennä. Yhden version mukaan Isä muurasi raskaana olleen Annan kellariin, jossa hän edelleen kummittelee.

Toisen version mukaan muuraajana oli Maunu. Pois suljettu ei ole sekään, että Anna olisi kokenut viimeiset hetkensä hyisessä virrassa.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi