Elonkorjuun aika Kemin keskustassa

Keväällä Kemin Keskuspuistokadulla vilisi väkeä kalamarkkinoiden aikaan. Ensi viikonloppuna sama paikka täyttyy elonkorjuujuhlien merkeissä. Luvassa on toimintaa koko perheelle, kun maalaismiljöö rantautuu Kemin keskustaan.

sadonkorjuu
Viikonloppuna Järjestettävä elonkorjuujuhla valtaa Keskuspuistokadun.
Erkki Witikainen, Hannele Kauppinen, Anja Holpainen ja Ari Orava kasaavat Kemin ensimmäisille elonkorjuujuhlille koko perheelle koettavaa.YLE / Sami Hoppula

Periaate kalamarkkinoilla ja elonkorjuujuhlilla on sama. Tarkoitus on elävöittää keskustaa ja tuoda tapahtumat lähelle. elonkorjuujuhlat ovat hieman suurempi tapahtuma, sillä ne levittäytyvät Pohjoisrantakadun ja Sauvosaarenkadun välille.

- Tärkeimpänä viestinä tässä on, että keskikaupungilla tapahtuu. Tänne voi tulla nautiskelemaan ja tapaamaan tuttuja. Mitään ostopakkoa ei ole, vaikka paikallisia tuotteita on tarjolla, selventää Kemitiimin toiminnanjohtaja Ari Orava.

Liikennejärjestelyt muuttuvat keskustassa hieman tapahtuman ajaksi. Keskuspuistokadusta suljetaan toinen puoli Pohjoisrantakadun ja Kauppakadun väliseltä matkalta.

Tulevaisuus vielä avoin

Elonkorjuujuhlien kaltaiset tapahtumat ovat oleellisia keskustan elävöittämiseksi. Niiden järjestelyyn kuitenkaan ei ole riittävästi rahaa. Ensi vuotta ei vielä ole suuniteltu, sillä tuleva juhla näyttää onko tapahtumalle tarvetta Kemin kesässä.

- Kalamarkkinat ovat ainakin ansainneet jo paikkansa ensi keväänä, mutta Elonkorjuujuhlan osalta katsotaan tilannetta viikonlopun jälkeen. Päivämääriä pitää miettiä vielä lisää ensi vuotta varten, sillä nyt nämä ajankohdat olivat vain äkkiseltään valittu, sanoo Orava.

Oravan mukaan paikan valinta on onnistunut hyvin. Kalamarkkinoiden kaltaiset tapahtumat ovat sopeutuneet hyvin kaupungin keskustaan Keskuspuistokadun varrelle. Kävelykadun valmistuessa tulee olemaan visainen pulma siirretäänkö tapahtumat tulevaisuudessa sinne.

- Asioilla on tapana järjestyä. Katsotaan ensi vuonna mikä on tilanne. Jos elonkorjuujuhlat onnistuvat tässä hyvin, niin nähtäväksi jää tarvitseeko paikkaa vaihtaa, Orava lisää.

Koko perheelle tarjottavaa

Elonkorjuujuhlat ovat koko perheen tapahtuma, jossa on jokaiselle koettavaa. Nuorimmille on tarjolla poniratsastusta ja hevosnäytöksiä. Varttuneemmille on tarjolla sadonkorjuutuotteiden ohella musisointia Taiskan ja solistiyhtye Ketola & Witikaisen tahdittamana. Myös Länsipohjan jousikvartetti esiintyy Kemin teatterin näyttelijöiden kanssa.

- Kaikille on jotain tarjolla. Elonkorjuujuhlien aikana julkistetaan myös Kemin seuraavat kuninkaalliset, muistuttaa Orava.

Kemin ensimmäiset elonkorjuujuhlat pidetään 20.-21.8.2010 Keskuspuistokadun varrella.

Lähteet: YLE Perämeri