1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

Vakoilua hajujen perusteella

Skotlantilainen Sean Connery tienasi aikoinaan enemmän kuin kukaan muu filmitähti. Hänen roolihahmonsa oli James Bond, koodinimeltään 007. Tämä loistelias vakoiluagentti taisteli hyvän puolesta pahaa vastaan vähemmän raadollisin keinoin kuin todellinen vakoilija. Professori Tauno Tiusanen ihmettelee vakoilun älyttömyyttä Suunvuorossaan.

vakoilu
Professori Tauno Tiusanen.
Professori Tauno Tiusanen.YLE / Hanna Poikolainen

Kylmän sodan jälkeen arkistoja on ainakin osittain avattu. On käynyt ilmi, että vakoilussa kaikki ei ollut loistokasta.

Kommunistisessa Itä-Saksassa salaisen poliisin arkistoihin kertyi tietoa 200 hyllykilometriä. Asiakirjat painavat yhteensä 6000 tonnia. Salaisen poliisin, Stasin, tiheä urkkijaverkko nieli vuosittain noin 5 % maan budjetin menoista.

Tietokirjoista voi poimia herkullisia yksityiskohtia DDR:n arkistojen sisällöstä. Stasin haaviin jääneet henkilöt istutettiin tuoliin, jossa oli ohut päällyste. Palaverin päätyttyä päällinen otettiin talteen hajuarkistoon. Tarvittaessa susikoirille annettiin hajuarkistojen kätköistä hajunäyte, jonka avulla kyseinen henkilö voitiin paikallistaa.

Käyttäytyminen snakarilla arkistoitiin

Erästä tietokirjailijaa varjostettiin tiukasti. Stasin agentti oli seurannut häntä nakkikioskille, josta tämä oli ostanut makkaran. Myyjä oli kysynyt, ottaako asiakas makkaran lisäksi sämpylän. Kirjailija oli vastannut myöntävästi. Raportissa ei ole asiasta lisätietoja.

Mitenkähän ihmiskunnan kulttuurihistoria olisi muuttunut, jos tätä tärkeää tietoa ei olisi saatu arkistoitua?

Jos kirjailija ei olisi ottanut nakkinsa kanssa sämpylää, olisi hän epäilyttävästi rikkonut totuttuja ruokailutapoja. Hän olisi käyttäytynyt vaarallisen vallankumouksellisesti.

Rakas saattoi olla vakoilija

Vera Lengsfeld oli kuuluisa rauhanaktivisti, joka oli eronnut puolueesta ja liittynyt kirkkoon. Yhteensä 60 Stasin urkkijaa seurasi Veran elämää. Näistä yksi oli hänen aviomihensä, jonka kanssa Veralla oli kaksi lasta. Vasta DDR:n poliisivaltion sorruttua Vera sai tietää, että Stasi oli valinnut hänelle aviomiehen. Rauhanaktivistin koko elämä oli siis teatteria, johon Stasi oli tehnyt käsikirjoituksen.

Patriarkaalinen kommunistivaltio pystyi luomaan suosikeilleen ihanteelliset olosuhteet. Veran elämänkumppani jakoi tiskivuorot vaimonsa kanssa. Seuraavana päivänä hän tiedotti asiasta Stasille ja keräsi vakoilutyöhön liittyvät bonukset itselleen.

Todellisuus on siis selvästi James Bond-filmejä jännittävämpää. Yhdessäkään filmissä Bond ei ole käynyt nakkikioskilla, eikä mennyt naimisiin vihollisleiriä edustavan naishenkilön kanssa.

Lähteet: YLE Lahti / Tauno Tiusanen

Lue seuraavaksi