Hyppää sisältöön

Krakoista ei raaskita luopua

Vaateliikkeistä kerrotaan, että suomalaisten miesten vaatekaapeista löytyy parhaimmillaan kymmeniä solmioita. Pukeutumisen ammattilaiset ihmettelevät miesten intoa säilöä talteen elämänsä kravatit, sillä muoti muuttuu myös solmioissa ja esimerkiksi silkkisolmio haperoituu kaapin pohjalla. Tämän lisäksi tahraantunut solmio on käyttökelvoton.

Menneiden aikojen parhaat kravatit valmiina uuteen käyttöön. Kuva: YLE/ Anne Rahjola

Imatran Dressmanista ja Lappeenrannan Kekäleestä kerrotaan useiden miesten harrastavan kravattien keräilyä. Parhaimmillaan kaapista löytyy satakin solmiota.

- Tulee mieleen, että miksi ne kymmenet kravatit ovat edelleen siellä kaapissa. Miksi miehet eivät lahjoita vanhoja solmioita vaikka käsityöihmisille uusiokäyttöön, ihmettelee Imatran Dressmanin myymäläpäällikkö Sari Tiainen.

Väitteen, että miehet eivät luovu kravateistaan, kertoo todeksi myös Lappeenrannan kekäleen myymäläpäällikkö Terhi Hulkkonen.

- Mitä meidän asiakkaisiin on uskominen, niin vuosien varrella niitä on toisille kaappiin kertynyt kymmeniä.

Kravatti ei säily vuosikymmeniä

Sari Tiainen kertoo kravattikulttuurin piristyneen viimeisten vuosien aikana.

- Silloin kun liike avattiin Imatralle, niin asiakkailla saattoi olla mukanaan vanha kauhunut kravatti johon haluttiin sopiva uusi paita. Pienellä suostuttelulla saatiin mukaan tarttumaan myös uusi tyylikäs solmio.

Terhi Hulkkonen kertoo, ettei kravatin käyttöikä ole ikuinen.

- Tottakai muoti muuttuu solmioidenkin suhteen ja toinen seikka on se, että esimerkiksi silkkinen solmio hankautuu ja kuluu vaikka se vain roikkuisi käyttämättömänä kaapissa. Tämän lisäksi kuviot alkavat ajan myötä hapsuuntua.

Hulkkonen kertoo kravatin pesun olevan lähes mahdotonta.

- Tahraantunut solmio on paras heittää roskakoriin.

Syksyllä solmio on syklaaminpunainen

Sari Tiainen kertoo solmioiden muodin muuttuvan kuten muidenkin vaatteiden. Syksyllä värit tummenevat kesän pastelleista.

- Syksykin on värikäs, mutta sävyt tummuvat. kesällä oli vaaleanpunaista ja syksyyn mentäessä suositaan syklaaminpunaista sekä tummempaa lilaa.

Terhi Hulkkonen kertoo myös lilan olevan syksyn väri, samoin ruskea.

- Klassisista väreistä sininen ja punainen on aina hyviä valintoja.

.
.