Kitaransoittoa hiotaan mestarikurssilla

Nuoret kitaristit viilaavat taitojaan kansainvälistä mainetta niittäneen kitaristi Ismo Eskelisen opissa tällä viikolla. Viisipäiväinen mestarikitarakurssi on osa Turun musiikkijuhlien ohjelmistoa.

kitaristit
Kitaristi Ismo Eskelinen neuvoo musiikkipedagogiopiskelija Ilkka Turtaa soittotekniikassa.
YLE / Elina Ojanotko

Turun konservatorion tiloissa järjestettävällä kurssilla opetus on intensiivistä. Eskelinen neuvoo nuoria kitaristeja yksi kerrallaan muiden kuunnellessa vieressä.

- Olen itse aikoinaan oppinut todella paljon kuuntelemaalla muiden soittoa. Kun ei tarvitse jännittää omaa suoritusta, pystyy keskittymään kuuntelemiseen eri tavoin, Ismo Eskelinen kertoo.

Kurssille osallistuva musiikkipedagogiopiskelija Ilkka Turta pitää Eskelisen opetustapaa hyvänä.

- Monilla on samoja ongelmia ja samoja biisejä soitetaan, joten muiden kuunteleminen on todella hyödyllistä, hän kertoo.

Räätälöityä opetusta

Eskelinen on opettanut mestarikursseilla aiemmin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa opetus on hyvin samanlaista maasta riippumatta.

- Musiikki on siitä mielenkiintonen asia, että homman ydin on aina samantyyppinen riippumatta kulttuuritaustasta, Eskelinen pohtii.

Mestarikurssien opetukseen ei Eskelisen mukaan ole mitään tiettyä kaavaa.

- Pyrin aistimaan mahdollisimman herkästi millainen persoona juuri tämä nimenomainen opiskelija on, ja minkälaisia konsteja hänen kanssan voidaan käyttää, Eskelinen kuvailee.

- Mitään valmista sabluunaa minulla ei ole, vaan yritän kuunnella mahdollisimman herkästi mitä juuri tietty opiskelija tarvitsisi, hän jatkaa.

Kurssilla viilataan taitoja kitaransoiton tekniikasta musiikiin ilmaisuun.

Lähteet: YLE Turku / Elina Ojanotko