Jevgenia Timoshenko: Älkää boikotoiko Ukrainan EM-kisoja

Julia Timoshenkon tyttären mielestä protesti pitäisi kohdistaa korruption ja rahanpesun kanssa häärääviin virkamiehiin.

politiikka
Jevgenia Timoshenko puhuu mikrofoniin, taustalla EU:n lippu.
Ukrainassa ja Puolassa valmistaudutaan perjantaina alkaviin jalkapallon EM-kisoihin. Ukrainen entisen pääministerin, Julia Timoshenkon tytär Jevgenia yrittää saada kisojen avulla äitinsä vapaaksi. Hallituksen arvostelijat puolestaan haluavat selvittää, miten valtion varoja käytettiin kisavalmisteluissa.

Jevgenia Timoshenko muistuttaa ulkoisesti häkellyttävän paljon uutiskuvien Julia Timoshenkoa. Vaaleat hiukset, huoliteltu, rauhallinen olemus. Silmät ovat vakavat. Puhe on rauhallista, leuka painettu rintaan ja katse tiukasti haastattelijan silmissä.

Jevgenia Timoshenko kiertää työkseen lobbaamassa äitinsä ja muiden Ukrainan mielipidevankien puolesta. Äiti, Ukrainan entinen pääministeri Julia Timoshenko, on ollut nyt vajaan vuoden vankilassa. Tuomio tuli vallan väärinkäytöstä kaasusopimusten yhteydessä, seitsemän vuotta.

- Hän on hallinnon näkyvin vastustaja. Siksi hänet on pantu vankilaan ja kidutettu siellä, tytär Jevgenia sanoo.

Tuomiota pidetään poliittisena. Muun muassa Euroopan parlamentti on vaatinut, että Ukraina ei viivyttäisi Timoshenkon oikeusprosessin jatkoa. Parlamentti myös tuomitsi Timoshenkon väkivaltaisen kohtelun vankilassa.

"Syytön kansa kärsii boikotista"

Moni eurooppalainen poliitikko aikoo boikotoida perjantaina alkavia jalkapallon EM-kisoja. Euroopan komissaarit eivät matkusta Ukrainaan, ranskalaiset ministerit jäävät kotiin, ja kotona aikoo pysyä myös Suomen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

- Toivomme, että kisoja ei boikotoitaisi. Se vahingoittaa Ukrainan kansaa, jolla ei ole mitään tekemistä vallanpitäjen sortotoimien kanssa, Timoshenko vetoaa.

Toivomme, että kisoja ei boikotoitaisi. Se vahingoittaa Ukrainan kansaa, jolla ei ole mitään tekemistä vallanpitäjen sortotoimien kanssa

Jevgenia Timoshenko

Timoshenko toivoo boikotille tarkemmin valittua kohdetta:

- Protesti pitäisi kohdistaa korkeisiin virkamiehiin, joiden tekemisiin liittyy korruptio ja rahanpesu. He köyhdyttävät Ukrainaa.

Sairaalassa vallanpitäjien armoilla

Julia Timoshenko oli toinen oranssin vallankumouksen johtohahmoista. 2010 hän hävisi niukasti vaalit nykyiselle presidentille, Viktor Janukovitshille. Pian vaalitappion jälkeen nostettiin oikeusjuttu, ja Timoshenko toimitettiin vankilaan. Jevgenia Timoshenkon mukaan tuoreet gallupit kertovat, että Timoshenkon puolueen ja henkilökohtainen kannatus ovat korkeammalla kuin valtapuolueen kannatus. Timoshenkon mielestä se hermostuttaa presidenttiä ja pahentaa painostusta.

Huhtikuussa Julia Timoshenko pahoinpideltiin vankilassa.

- Meillä ei ole videotodisteita siitä, kuka sen teki. Näimme vain vammat. Jos hänet tapetaan vankilassa, emme tiedä, kuka sen teki, Jevgenia Timoshenko sanoo.

Entinen pääministeri vastusti huonoa kohtelua nälkälakolla. Timoshenko vietiin heikossa kunnossa sairaalaan, saksalaisten lääkärien potilaaksi.

- Äiti luottaa saksalaisiin lääkäreihin. Hän suostui jopa verikokeeseen, vaikka sen jälkeen tiedot ovatkin ukrainalaisten lääkärien ja systeemin käytössä.

Jevgenia Timoshenko kertoo tavanneensa äitinsä kolme päivää aiemmin. Hän sanoo kertovansa äidille uutisia perheestä, yrittävänsä pitää yllä hyvää mieltä.

- Tuki ulkomaisilta ystäviltä saa minut tuntemaan itseni vahvaksi. Muuten tuntuisi, että olemme jo hävinneet. Ukrainassa ei ole presidenttia korkeampaa auktoriteettia, ja hän sortaa omaa kansaansa. Koko Ukrainan kansa on poliittinen vanki, Jevgenia Timoshenko sanoo.