Martti Suosalo laulaa purjeveneessä

Kolmen ystävän yhteispurjehduksilla Martti Suosalo pinnaa, Matti Ijäs kokkaa ja Vesa Vierikko viihdyttää satamanaapureita.

Aamu-tv
Näyttelijä Martti Suosalo.
Näyttelijä Martti Suosalo

Näyttelijä Martti Suosalon kesiin purjehdus on kuulunut lapsuudesta saakka. Nykyään Suosalo toteuttaa harrastustaan Botnia 6-veneellä, jonka hän omistaa yhdessä ohjaaja Matti Ijäksen ja näyttelijä Vesa Vierikon kanssa.

Vuodesta 1989 ystävykset ovat käyneet joka kesä yhteisillä viikon, puolentoista purjehdusreissuilla Turun saaristossa. Reilussa parissa vuosikymmenessä miesten työnjako on vakiintunut.

- Matti hoitaa ruokapuolen ja viinivalinnat. Vesa on ottanut navigoinnin ja moottorin haltuunsa. Jos joudutaan olemaan satamassa ja juttelemaan toisille, Vesa tekee sen, sillä me Matin kanssa olemme vähän umpimielisiä, Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut Suosalo kertoo.

Hänen itsensä tehtäväksi jää purjeiden hoitaminen ja perämiehen pesti eli pinnan ohjaaminen.

Kun vene kolme miestä kyydissään irtoaa laiturista, reissun ensimmäisinä päivinä pulistaan asiat pois. Sen jälkeen ollaan yleensä aika hiljaa.

- Ei siellä tarvitse puhua mitään. Ainoa mikä kuuluu, on kun tuuli osuu mastoon tai vantit kilisee.

Toisenlaistakin ääntä veneessä kuitenkin tapaa syntymään.

- Jostain syystä me ruvetaan aina lauleskelemaan, vaikka varmaan koko vuotena kukaan meistä ei lauleskele kotona, korkeintaan töissä pakosta, Suosalo sanoo.