1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Sanna Ukkola: Paremman väen piilopaikka

Kerran vuodessa maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä koostuva salaseura kokoontuu hulppeassa luksusresortissa, jossa globaali eliitti punoo juonia kaviaarin ja samppanjan lomassa maailmanvalloituksesta sekä muista ajankohtaisista seikoista.

Yle Blogit
Sanna Ukkola
Yle

"Milloin aiotte hyökätä Kiinaan, herra presidentti?"

"Voi, ei ihan vielä. Vasta marraskuussa, jos säät sallivat, rouva liittokansleri."

Politiikan, talouden ja median mahtimiehet kokoontuivat touko-kesäkuun vaihteessa Bilderberg-seminaariin Westfields Marriott -loistohotelliin Virginiassa, Yhdysvalloissa.

ulkopuolisilta kokonaan, ja siellä asuvia ei-bilderbergiläisiä vieraita käskettiin poistumaan hotellin tiloista. He saivat rahansa takaisin.

Aseistetut vartijat partioivat hotellin ulkopuolella pitämässä huolen siitä, ettei kukaan ylimääräinen pääse tiloihin. Washington Timesin kuvaajaa kiellettiin ottamasta valokuvia julkisella paikalla kadun varrella ja uhkailtiin pidätyksellä, jos hän yrittäisi päästä hotellin lähelle.

Päättäjien pitää päästä luomaan kontakteja. Heittämään relasti läppää, tieksä.

Hotellin ulkopuolella sadat mielenosoittajat protestoivat kyltteineen ja buu-huutoineen kokousta ja siellä huhujen mukaan kaavailtavaa uutta maailmanjärjestystä vastaan.

Eikä syyttä. Vuonna 2009 kokous pidettiin Ateenassa - ja katso, mitä Kreikalle sen jälkeen tapahtui!

Bilderbergin kerma tapaa salaisessa paikassa joka kevät, yleensä touko-kesäkuun tienoilla. Alue suljetaan keskiviikkona ennen torstaina alkavaa kokousta. Osallistujia velvoitetaan vaitioloon, ja mediapimento on täydellinen. Myös henkilökunnalta ja avustajilta edellytetään ehdotonta vaitioloa. Aiemmin osallistujat jopa kiistivät, että koko Bilderbergiä olisi olemassa.

Salamyhkäisyyden ja piilottelun takia Bilderbergin ympärille on kehitetty niin rajuja salaliittoteorioita, että Dan Brown jää kakkoseksi. Väitteiden mukaan seminaareissa päätetään muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajat ja häviäjät, ja Bilderbergin eliitin kerrotaan olevan myös euron kehittämisen taustalla. Ei siis ihme, että perussuomalaiset reklamoivat!

Yhdysvaltalaisen radiojuontajan Alex Jonesin mukaan ryhmä aikoo lakkauttaa Yhdysvaltojen ja muiden maiden itsemääräämisoikeuden ja kehittää tilalle Euroopan unionin kaltaisen ylikansallisen rakenteen. Bilderbergiä vuosikausia tutkineen journalistin Daniel Estulinin mukaan Bilderbergin päämäärä on rakentaa "maailman imperiumi" ja tulevaisuuden maailmanhallitus.

Höpöpuheita, toteavat osallistujat. Heidän mukaansa päättäjien täytyy pystyä vaihtamaan kuulumisia luottamuksellisesti ilman median valvovaa silmää. Luomaan kontakteja. Heittämään relasti läppää, tieksä, Barackin ja Angelan kanssa.

Bilderbergin supereliitin joukossa lymyili myös suomalaisvaikuttajia, muun muassa valtion kustantamalla yksityismatkalla ollut rahaministeri Jutta Urpilainen.

Urpilainen salasi aluksi tiedot matkastaan ja tiedotti aiheesta vasta, kun Bilderberg-ryhmä julkaisi osallistujalistan. Aiemmin salaseuran kokoontumiseen ovat veronmaksajien rahoilla lentäneet muun muassa pääministerit Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen.

Tämä oli muuten jo toinen kerta, kun hallitus jää Urpilaisen johdolla kiinni salailusta

Bilderberg ei julkaise seminaareistaan juuri mitään tietoja. Ryhmän nettisivuilla kerrotaan lyhyesti, että kyseessä on "pieni, rento, epämuodollinen kansainvälinen foorumi, jossa osallistujat voivat vaihtaa mielipiteitä".

Mutta eikö kansalaisilla pitäisi olla oikeus tietää, mitä heidän päättäjänsä heidän verovaroillaan puuhastelevat? Kun 140 maailman vaikutusvaltaisinta ihmistä kokoontuu neljäksi päiväksi suljettujen ovien taakse, kyseessä ei ole vain leppoisan keskustelukerhon kevättapaaminen. Vaikka virallisia päätöksiä ei tehtäisikään, tapaamisilla on vääjäämättä poliittisia vaikutuksia.

Päättäjien salaiset eliittikerhot eivät kuulu nykyaikaiseen, avoimeen demokratiaan. Aika on ajanut hämärien herrakerhojen ohitse. Demokratian ytimeen kuuluu se, että kun kansaa edustetaan, kansalaisille myös kerrotaan, miten heitä edustetaan. Ja varsinkin silloin, kun edustetaan kansan rahoilla. Vain sillä tavalla parlamentaarinen kontrolli voi toteutua.

Tämä oli muuten jo toinen kerta, kun hallitus jää Urpilaisen johdolla kiinni salailusta. Edellinen kerta oli, kun valtiovarainministeriö leimasi Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen salaiseksi julkisuusperiaatteen vastaisesti. Tämähän alkaa uhkaavasti haiskahtaa jo maan tavalta.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja