Kansanedustajan kannattaa erikoistua

Kokoomuslaisen Eero Suutarin ensimmäinen vuosi kansanedustajana on ollut vaikutusvallan opiskelua. Innokkaasti uuteen työhönsä suhtautuva Suutari pitää kansanedustajan työssä tärkeänä erikoistumista. Silloin on mahdollisuus saada jotakin aikaan.

politiikka
Eero Suutari (kok.)
Eero Suutari (kok.)Yle

Eero Suutari asettui ehdolle eduskuntaan, koska oli yrittäjänä kokenut vain työn ja yrittämisen luovan hyvinvointia. Tällä viestillä kajaanilainen Suutari tuli valituksi.

Odotukset eduskuntatyöhön olivat kovat. Keltanokkakansanedustaja otettiin Arkadianmäellä hyvin vastaan. Oppia ja ohjausta annettiin, jotta eduskuntatyöstä tulisi mielekästä ja vaikuttavaa. Ainoa asia, joka latisti uuden kansanedustajan tunnelmaa, oli hallitusneuvottelujen pitkittyminen. Oppia oli sekin, että laajan hallitusrintaman syntyminen kavensi yksittäisen kansanedustajan mahdollisuuksia suoraviivaiseen vaikuttamiseen. Eduskunta on kompromissitehdas.

Erikoistuminen kannattaa

Vuoden kokemus eduskunnassa on opettanut senkin, että kansanedustajan ei kannata revetä joka paikkaan. Jos haluaa todella vaikuttaa, kannattaa erikoistua. Eero Suutarin missio liittyy työelämään. Hänen mielestään menestyvät yritykset ja työpaikat takaavat sen, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut pystytään tuottamaan.

Työelämään liittyy myös suurin pettymys. Suutarin mielestä Suomessa ei ole saatu, eikä aivan vähään aikaan saadakaan suomalaiselle työlle riittävää kiinnostavuutta. Suomalaisten yritysten työpaikkojen kasvu suuntautuu enemmän halvemman työvoiman maihin. Suutari ei silti ole menettänyt uskoaan.

- Luulenpa, että vaalikauden lopulla tai viimeistään seuraavalla vaalikaudella suomalaisen työn ja työpaikkojen merkitys ymmärretään.

Tämä on mahdollisuuksien tasa-arvon talo.

Eero Suutari

Kansanedustajan työ muistuttaa yrittämistä siinä mielessä, että kummassakin työssä pitää olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen. Tuloksia ei voi odottaa välittömästi, yrittämisessäkin investointi- ja rekrytointipäätökset edellyttävät kauaskantoisia suunnitelmia.

- Kvartaaliajattelu näyttelee yrittäjän työssä vain muutaman promillen suuruista roolia, Suutari korostaa.

Suutarin on yllättänyt positiivisesti, että kaikki kansanedustajat ovat niin tasa-arvoisia.

- Tämä on mahdollisuuksien tasa-arvon talo.

Valiokuntatyö keskeisintä

Yksittäisen kansanedustajan tärkein työ tehdään valiokunnissa. Eero Suutari on mukana työelämän ja tasa-arvon valiokunnassa sekä puolustusvaliokunnassa. Lisäksi Pohjoismaiden neuvostosta on siunaantunut elinkeino- ja tarkastusvaliokunnat.

- Näissä työskentely täyttää päivät täysin. Valiokunnissa käydään perusteelliset, jopa pikkutarkat keskustelut. Illat menee kokouspapereihin paneutumisessa.

Älä puhu lööperiä

Eero Suutari onnittelee itseään, että sattuu olemaan hallituspuolueen edustaja. Roolissa vaikutusvaltaa on enemmän kuin oppositiokansanedustajalla.

Vaikutusvaltaa saa, jos paneutuu asioihin eikä puhu lööperiä.

- Jos erehdyt "asiantuntevasti" puhumaan asiasta, josta oikeasti et tiedä kaikkea, vaikutusvaltasi tyrehtyy, Suutari muistuttaa.

Vaikka hän onkin tyytyväinen kansanedustajan työhön, tuloshakuisena miehenä pikkuisen on ehtinyt pänniäkin.

- Joskus tympäisee, kun asiat eivät etene.