1. yle.fi
  2. Uutiset

Ari-Matti jahtaa Venusta Pohjois-Norjassa

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä on harvinainen tilaisuus nähdä Venus-planeetan ylikulku. Elleivät pilvet pimennä näkyvyyttä, kannattaa vääntäytyä sängystä ylös yhden ja aamukahdeksan välisenä aikana. Ylikulku on historiallinen, sillä seuraavan kerran se nähdään Suomessa vasta 2247.

Kotimaan uutiset
Venus tummana pallona auringon alareunassa.
Edellinen ylikulku kuvattuna auringonlaskun aikaan Singaporessa 8. kesäkuuta 2004.Jonathan Drake / EPA

Taivaan tapahtuma on periaatteeltaan kuin auringonpimennys, missä kuu kulkee auringon editse. Venus on lähes maapallon kokoinen, mutta niin kaukana, että näkyy hehkuvaa aurinkoa vasten vain mustana pisteenä. Silmien suojaaminen on tarpeen Venuksen ylikulkua katsellessa.

Kalajoen Himangalla asuva luontokuvaaja Ari-Matti Nikula on lähtenyt metsästämään nappiotosta Venuksen ylikulusta Pohjois-Norjaan.

- Olen viime päivinä seurannut säätiedotuksia ja Pohjois-Norjassa näyttäisi pilvipeitteessä olevan jonkinlainen reikä. Niille seuduille pitäisi päästä ja löytää vielä hyvä kuvauspaikkakin.

Aamun hetkinä nappiotos?

Valokuvaajalle Venuksen ylikulku on herkkupala; harvinainen ja haasteellinen. Valtava valon määrä vaatii kuvaajalta osaamista. Nikula ikuistaa ylikulkukuvansa perinteisillä välineillä, järjestelmäkameralla ja pidemmillä objektiiveilla. Hän uskoo saavansa parhaat otokset aamun hetkinä, jolloin valo kulkee pitkästi ilmakehän läpi, eikä ole vielä kirkkaimmillaan.

Haastetta riittää. Jos aurinkoon haluaa sävyjä, ympäröivä alue menee helposti mustaksi

- Silloin on ehkä mahdollisuus saada otoksiin valokuvaustakin mukaan, eikä pelkkää tähtikuvausta. Haastetta riittää. Jos aurinkoon haluaa sävyjä, ympäröivä alue menee helposti mustaksi, sanoo Nikula.

Valokuvaajakaan ei katsele Venuksen ylikulkua paljain silmin kameran etsimen läpi. Nikula käyttää suojana hitsaajan laseja sekä objektin linssin eteen laitettavia suotimia.

Venuksen metsästyksessä ei ole hoppu, sillä ylikulku kestää seitsemisen tuntia. Nikula myös kiittelee digiaikaa. Näkee heti tuleeko vain sutta ja sekundaa. Silloin voi hurauttaa autolla parempaan paikkaan kuvaamaan.

Ursan mukaan Venuksen ylikulku on yksi harvinaisimmista ennustettavissa olevista taivaan tapahtumista. Se on näkynyt maapallolle viimeisen tuhannen vuoden aikana vain 15 kertaa.

Ari-Matti Nikulalle Venuksen ylikulku on pohjoisen reissulla houkuttelevaa extraa. Pohjois-Norjan reissun päätarkoitus on kuvata yötöntä yötä ja alkukesän valoja, värejä ja tunnelmia.

Lue seuraavaksi