Facebookin Zuckerberg oikeuteen sisäpiirikaupoista

Zuckerberg myi Facebookin osakkeita yli miljardilla dollarilla juuri ennen hintasyöksyä. Sijoittajien yhteiskanne syyttää, että hän sai tiedon osakkeen ylihinnoittelusta.

talous
Sosiaalisen median palvelu Facebook listautui pörssiin toukokuussa 2012.
Sosiaalisen median palvelu Facebook listautui pörssiin toukokuussa 2012.Andrew Gombert / EPA

Suuttuneet sijoittajat ovat haastaneet Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin oikeuteen sisäpiirikaupoista epäiltynä. Asiasta kertoivat useat amerikkalaiset teknologiablogi- ja uutissivustot.

Haasteen mukaan Zuckerberg oli saanut tiedon siitä, että osakkeen hinta listautumisannissa on rajusti yliarvioitu, ja käytti tietoa hyväkseen omissa kaupoissaan. Zuckerberg myi yli miljardin dollarin arvosta Facebookin osakkeita juuri ennen kuin osakkeen hinta aloitti rajun alamäkensä.

Sijoittajat syyttävät, että pörssiannin pääjärjestäjät Morgan Stanley, JP Morgan ja Goldman Sachs kertoivat juuri ennen kaupan alkua osakkeen yliarvioinnista.

Cnet.com-teknologiauutissivuston mukaan pääjärjestäjät varoittivat ylihinnottelusta tiettävästi suullisesti - mutta vain valituille suuromistajille, kuten Zuckerbergille. Morgan Stanleyn toiminnasta ennen antia on käynnistetty jo erillinen tutkimus.

Kyseessä on jo toinen sijoittajien yhteiskanne Zuckerbergiä vastaan pörssiannin vuoksi.

Mikäli oikeus katsoo, että Zuckerberg käytti hyväkseen vain pienelle ryhmälle annettua tietoa, häntä saattaa odottaa tuomio sisäpiirikaupoista. Facebookin tiedottaja kertoi Cnetin mukaan, että haaste on perusteeton.

Facebookin osakkeen hinta oli listautumisannissa 38 dollaria. Eilen maanantaina osakkeen hinta oli laskenut tästä jo lähes 30 prosenttia, 26,90 dollariin. Listautumisanti oli 18. toukokuuta.