1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ex-toimitusjohtaja arvostelee bonusjärjestelmää

Osuuskauppa Suur-Savon edellinen toimitusjohtaja, eläkkeellä oleva kauppaneuvos Leo Laukkanen on huolissaan osuuskauppatoiminnan nykytilasta. Hänen mielestään S-ryhmässä pitäisi kuulla enemmän omistajajäsenten ääntä eikä keskittyä pelkästään myyntiin ja tuloksentekoon.

talous
Leo Laukkanen
Yle Etelä-Savo

Jäseniä arveluttaa muun muassa investointivauhti. Laukkanen oli aikanaan kehittämässä bonus-järjestelmää, joka hänen mukaansa alkaa mennä liian pitkälle erityisesti polttoaineiden hinnoittelussa.

- Varoitinkin silloin, että tämän tyyppisiä kompensaatio-operaatioita ei saisi tehdä. Ja nyt han selvästi SOK-yhtymän ABC-johtokin on tullut todistaneeksi sen, että tämä hintataso pidetään osittain sen takia korkealla, että bonus sen sitten kompensoi.

Uskottavuus koetuksella

- Siinä on se vaara, että uskottavuus alkaa mennä myös tuolla muulla puolella. Jos tämän tyyppisissä asioissa, kun polttonesteiden hinnoittelussa kompensoidaan bonuksella, niin se on erittäin kriittinen kysymys ja vaikuttaa tähän toiminnan uskottavuuteen.

Investoinneista Laukkanen sanoo, että jos niitä tulee liikaa ja tulee epäonnistumisia, se vaikuttaa heti hintatasoon ja henkilöstön vähentämiseen ja palveluihin. Investoinnit ovat normaalijäsenistölle suuria kysymysmerkkejä.

Jäsenkuntaa lähestyttävä

- Nykyinen osuuskauppatoiminta voisi paljon enemmän lähestyä jäsenkuntaa myös suoraan eikä pelkästään edustajiston ja hallintoneuvoston välityksellä. On tärkeää, että edustajisto ja hallintoneuvosto ovat perillä yrityksistä. Siinä on suuret riskit olemassa, jos tämä puoli pettää, Laukkanen sanoo.

Osuuskauppaliike syntyi aikanaan yksityissektorin riistoa vastaan. Se tarkoittaa Laukkasen mukaan sitä, että osuustoiminta ei voi yritysmuotona lähteä riistämään. Hinnoittelu on siten ydinkysymyksiä osuustoiminnassa ja samoin vuorovaikutteisuus jäsenkunnan kanssa. Suur-Savon Heikki Hämäläinen: "Polttoainekilpailu on epätervettä"

Lue seuraavaksi