1. yle.fi
  2. Uutiset

Metropolialueelle oma kuntaselvitys

Metropolialueella käynnistetään lähiviikkoina esiselvitys, jossa kartoitetaan tulevat kuntajakoselvitysalueet ja erilaiset vaihtoehdot metropoliratkaisuksi yhdessä alueen kuntien kanssa.

metropolialueet
Pääkaupunkiseudun kuntien vaakunat kartalla.
YLE

Näin lupasi kuntaministeri Henna Virkkunen valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa Kesärannassa. Hallituksen mukaan metropolialueella tarvitaan sekä kuntarakenteen muutoksia että jonkinlaista metropolihallintoa.

- Helsingin, Espoon ja Vantaan kuntaliitosta pitää harkita vielä erikseen uudelleen, totesi Virkkunen Yle Uutisten haastattelussa.

Nyt selvitetään erilaiset vaihtoehdot alueen yhteisen suunnittelun ja ohjauksen tueksi erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymyksissä. Näin halutaan vahvistaa metropolialueen kilpailkykyä ja ehkäistä seggrekaatiota.

Kuntauudistuksen aikatauluun on tulossa väljennyksiä. Eduskunta saa kuntarakennelain käsiteltäväkseen ensi vuonna ja 1.4. 2014 mennessä kunnilla pitää olla valmiit suunnitelmat.

Helsinki toivoo ulkopuolista selvitysmiestä

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tyytyväinen hallituksen ratkaisuun, mutta olisi kaivannut vahvempaa painotusta kuntaliitokseen.

Pajusen mielestä pääkaupunkiseudulle tarvitaan ulkopuolinen selvitysmies tutkimaan yhden suurkunnan mahdollisuutta.

Hänen mukaansa pääkaupunkiseudun yhtä kuntaa on koitettu muodostaa jo kahdeksan vuotta, mutta varsinaista selvitystä asiasta ei ole voitu tehdä Espoon ja Vantaan vastahakoisuuden vuoksi.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tyytyväinen, että metropolihallinto selvitetään. Mäkelä ei kuitenkaan ole valmis kuntaliitosselvitykseen, koska Helsinki on ajanut liitosta niin voimakkaasti. Hänen mukaansa asia vaikuttaa liian etukäteen päätetyltä.

Lue seuraavaksi